Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zorica Ilić (izvor: tagesšau)  [ DW ]

23. 07. 2024. 14:00

Pomirenje Fataha i Hamasa u Kini

Učesnici sastanka u Pekingu

Četrnaest palestinskih grupa je u Pekingu potpisalo zajedničku (Pekinšku) deklaraciju o okončanju njihovog višegodišnjeg spora. Među njima su bile suparničke grupe Fatah i Hamas, javljaju kineski državni mediji. Osim "okončanja podjela", deklaracija takođe poziva na "jačanje palestinskog jedinstva", kako je izvijestila televizija CCTV. Više detalja nije objavljeno.

Umjereni Fatah kontroliše Palestinske autonomne vlasti na Zapadnoj obali. Militantski islamistički Hamas preuzeo je vlast u Pojasu Gaze 2007. godine i protjerao predstavnike Autonomnih vlasti. Hamas i Fatah su prvi put obećali da će prekinuti svoje rivalstvo 2011. godine. No, pokušaji da se formira „vlada jedinstva" su već više puta propali.

Predstavnik Hamasa, Musa Abu Marzuk potpisuje Pekinšku deklaraciju, 23.07.2024.

Hamas: Zahtijevamo nacionalno jedinstvo

Prema pisanju novinske agencije AFP, visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marsuk potvrdio je da je njegova organizacija potpisala izjavu. "Mi smo posvećeni nacionalnom jedinstvu i zahtijevamo to," izjavio je Abu Marsuk. Šef kineske diplomatije Vang je, kako prenosi AFP, dodao da je pomirenje "unutrašnja stvar palestinskih grupa".

Istovremeno, to se, rekao je dalje, ne može postići bez podrške međunarodne zajednice. Njegova zemlja, rekao je Vang, želi da ima konstruktivnu ulogu u obezbjeđivanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

Vang Ji, ministar spoljnih poslova Kine

Kina je kroz istoriju pokazala solidarnost s palestinskim pitanjem i podržava rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u vidu „dvije države". Ono predviđa nezavisnu palestinsku državu koja koegzistira s Izraelom. Peking je već primio dvije suparničke palestinske organizacije Hamas i Fatah u aprilu na razgovore o "unutrašnjem palestinskom pomirenju".

Izrael proglasio mrtvim dvojicu talaca

Više od devet mjeseci od masakra Hamasa u južnom Izraelu i otmice brojnih talaca, izraelska vojska je dvojicu otetih proglasila mrtvim. Vjeruje se da je 120 talaca još uvijek zatočeno u Pojasu Gaze.

U Izraelu se redovno odravaju protesti na kojima ljudi traže veći angažan vlade Benjamina Netanjahua za oslobadjanje talaca

Aleks Dancig i Jagev Buhstab oteti su u Pojasu Gaze7. oktobra 2023. Prema informacijama obavještajnih službi, obojica više nijesu živi i njihova tijela, kako se saznaje, teroristička organizacija Hamas neće predati Izraelu. Vojni predstavnici Izraela obavijestili su porodice o tome. Okolnosti njihove smrti u rukama Hamasa se istražuju.

Sin preživelih Holokausta

Dancig, izraelski istoričar, u nedjelju bi napunio 76 godina. Radio je u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu. Dancig je rođen u Varšavi 1948. kao sin preživelih Holokausta, a 1957. godine je s porodicom emigrirao u Izrael. Nedavno je živio u kibucu Nir Oz, gdje ga je Hamas oteo i odveo u Pojas Gaze.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova u Varšavi pohvalilo je Danciga kao "čovjeka mira i prijateljstva koji je dao veliki doprinos poljsko-jevrejskom dijalogu". Poljska vlada, saopštilo je ministarstvo u Varšavi, nastaviće da radi na bezuslovnom oslobađanju svih talaca u Gazi.

Muzičar Buhstab otet je sa suprugom

35-godišnji Buhstab takođe je proglašen mrtvim. Ovaj muzičar po profesiji je otet sa suprugom, koja je izraelska i njemačka državljanka, napisao je njemački ambasador u Izraelu Štefen Zajbert na društvenoj mreži X. Zajbert je naveo da je supruga kasnije puštena. "Naša srca su uz nju i cijelu porodicu," napisao je Zajbert.

Pregovori bi trebalo da budu nastavljeni u Kataru

Prema podacima izraelske vojske, 44 od 120 talaca u Pojasu Gaze više nisu živi. Indirektni pregovori o njihovom oslobađanju i prekidu vatre u Pojasu Gaze mjesecima se sporo odvijaju. No, u raspravama je barem bilo pomaka. Izraelska delegacija namjeravala je u četvrtak da krene za Katar. Osim Katara, u pregovorima posreduju i Egipat i SAD.

Benjamin i Sara Netanjahu na putu za SAD

Dogovor između izraelske vlade i radikalnog islamističkog Hamasa o oslobađanju izraelskih talaca sve je bliži, saopštio je ured izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. "Uslovi nesumnjivo sazrijevaju. To je dobar znak," rekao je Netanjahu.

Netanjahu će se ovog četvrtka, kasnije nego što je bilo planirano, sastati u Vašingtonu sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom. Kako se saznaje, razlog pomjeranja sastanka je Bajdenova infekcija virusom korone. Takođe je saopšteno da će se Netanjahu, tokom posjete Vašingtonu, odvojeno sastati i sa zamjenicom predsjednika Bajdena, Kamalom Haris.

Za srijedu je planirano da Netanjahu održi govor pred američkim Kongresom.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније