Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

23. 07. 2024. 15:25 >> 15:25

mediji prenose

SZO upozorila na visok rizik od širenja polio virusa u Gazi i van nje

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas da postoji visok rizik od širenja polio virusa u Pojasu Gaze i van njenih granica zbog teške zdravstvene i sanitarne situacije u toj ratom razorenoj palestinskoj enkalvi.

Ajadil Saparbekov, vođa tima za hitne zdravstvene situacije u SZO, rekao je novinarima u Ženevi putem linka iz Jerusalima da je polio virus tip dva izolovan iz uzoraka otpadnih voda u Gazi, prenose izraelski mediji izvještaje agencija.

Vođa tima je najavio da će zaposleni u SZO i Dječjem fondu UN (UNICEF) sjutra doći u Gazu da uzmu uzorke ljudske stolice u okviru procjene rizika vezane za otkriće virusa.

Očekuje se da će procjena biti završena do kraja ove nedjelje i omogućiti zdravstvenim zvaničnicima da objave preporuke, "uključujući potrebu za masovnom kampanjom vakcinacije, kao i koju vrstu vakcine bi trebalo koristiti i koju starosnu grupu populacije je potrebno vakcinisati".

Početkom ove nedjelje izraelska vojska je saopštila da je pokrenula program vakcinacije vojnika koji dejstvuju u Gazi i da nastoji da omogući ulazak vakcina u tu enklavu.

Uz to je naglašeno da nema dokaza o epidemiji poliomijelitisa među stanovnicima Gaze, te da visoke koncentracije polio virusa u otpadnim vodama ukazuju na aktivnu bolest, ali ne nužno i na izbijanje epidemije.

Profesor doktor Zohar Mor, vršilac dužnosti šefa odjeljenja za epidemiologiju u Ministarstvu zdravlja Izraela, je poslao instrukciju glavnom vojnom ljekaru da osigura da svi vojnici budu vakcinisani i preporučio da se vakcinišu oni koji su bili obuhvaćeni rutinskim programom imunizacije.

Uz kampanju vakcinacije za vojnike vojska je objavila da sarađuje sa raznim organizacijama da se obezbijede vakcine za stanovnike Gaze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније