Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

24. 08. 2024. 19:45 >> 20:26
1
Čitaj mi:

MARTINOVIĆ

"Loš obuhvat imunizacijom MMR vakcine, opasnost od širenja epidemije"

U Podgorici je danas proglašena epidemija morbila i to je, posle Budva, druga opština u Crnoj Gori u kojoj je proglašena epidemija. Gostujući u Dnevniku TVCG epidemiolog Adis Martinović upozorio je da postoji opasnost od daljeg širenja epidemije, posebno početkom nove školske godine. Apelovao je na roditelje da na vrijeme vakcinišu svoju djecu.

Martinović kaže da sama prijava epidemije govori u prilog ozbiljnosti situacije. Ispunjeni su, dodaje, određeni kriterijumi da bi se proglasila epidemija, a to je da postoje minimun dva epidemiološka slučaja i lokalno širenje virusa. Upozorava da postoji opasnost od daljeg širenja epidemije, a najveća prijeti početkom školske godine.

"Tokom ovog perioda smo i apelovali i isticali koliko je loš obuhvat imunizacijom MMR vakcine, pogotovo u predškolskom uzrastu. Prema našim informacija, upravo u tom uzrastu je oko 40 odsto djece nevakcinisano, međutim podaci sa terena govore da čak u pojedinim vrtićkim grupama taj procenat iznosi do 70 ili 80 odsto. Ta činjenica govori dovoljno o velikom riziku i vrlo brzom širenju na samom početku školske godine", kazao je Martinović.

Apelovao je na roditelje da vakcinišu djecu. 

"Apelujemo na roditelje da vakcinišu svoju djecu, pogotovo ona djeca koja kasne sa vakcinacijom. Jedino je to način da spriječimo dalje širenje i da spriječimo ovu epidemiju opasne i vrlo zarazne bolesti", zaključio je Martinović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније