Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Nevena Macan, TVCG ]

24. 08. 2024. 20:02 >> 20:02
Čitaj mi:

NOVINE U KOTORU

Mogu li pametni semafori smanjiti gužve?

Jedno od obilježja sezone koja se privodi kraju su gužve u saobraćaju, nerijetko i klometarske kolone. Nedavni kolaps, koji se desio sa uvođenjem pametnih semafora i pješačkim prelazima oko kružnog toka u Kotoru, izazvao posebnu pažnju i negodovanje građana. No, odgovorni kažu da će novi sistem regulacije saobraćaja uskoro smanjiti gužvu glavnom gradskom saobraćajnicom kojom će se od Dobrote do tunela i stizati za pola sata.

Iz tri pravca semafori zaustavljaju saobraćaj, a pješaci kreću u krug istovremeno, u svim pravcima. Prvi put u Crnoj Gori, Japanska Shibuya raskrsnica. Iskustvo primijenjeno u Kotoru, poput svjetskih metropola, na mjestima izuzetno velikog pritiska automobila.

Pretvaranje kružnog kod pošte u trokraku raskrsnicu dio je kompleksnog sistema pametnih semafora, kojim treba da se rastereti i ubrza saobraćaj. Ali, umjesto toga, desio se kolaps.

Treba malo vremena da kamere na sedam semafora, na kilometar dva jedine i veoma opterećene saobraćajnice kroz Kotor, prikupe podatke i daju smjernice za brži i lakši protok.

U dva dana proteklog vikenda je blizu 30.000 automobila prošlo kroz grad za samo tri sata.

"Ta vozila ne možemo da izmijestimo odavde, ali možemo da učinimo da ono, da saobraćaj bude protočan. Mi imamo ogroman pritisak saobraćaja i šta nam ide? Od obrata do tunela, pravac, u oba smjera, da se prazni što je brže moguće. Dakle, da saobraćaj tu teče što je brže moguće, da ne bude prekidan ni ulascima iz sporednih ulica, niti pješačkim saobraćajem", kazao je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Svakodnevni kruzeri i taj rekordan broj izletnika više nijesu problem. Pješaci su uvedeni u sistem, ali automobili moraju ne samo da brže prođu Kotorom, već i da se negdje parkiraju.

"Kotor nije tranzitna destinacija. Svaki automobil koji je došao u Kotor je došao tu da vidi Kotor. I mi moramo tome da se prilagodimo. Hiljadu parkiranih mjesta i za plinare, jer rješenje saobraćaju u Kotor", ističe Jokić.

Sistem se stabilizuje, algoritam prikuplja podatke. Ideja je da se od tunela do Dobrote može u bilo kom dijelu dana proći za pola sata. Da li će to biti tako, lako ćemo brzo znati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније