Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.V.

22. 08. 2024. 14:43 >> 14:43

Kotor

Crna Gora da postane mjesto susreta vrhunskih umjetnika

Međunarodni pijanistički festival ostvarenje je sna da Crna Gora postane mjesto susreta vrhunskih umjetnika, mladih talenata i ljubitelja klasične muzike, a narednih dana publika će imati priliku da bude dio inspirativnog svijeta klavirske muzike, a mladi umjetnici na idealnoj pozornici imaće prostor za iskazivanje potencijala. To je poruka iz Kotora, sa otvaranja Međunarodnog pijanističkog festivala u Crnoj Gori, koji je počeo koncertom čuvenog pijaniste Cyprien Katsarisa.

Izvršna direktorica Međunarodnog pijanističkog festivala u Crnoj Gori i pijanistkinja, mr Vasilisa Lopušina, poručila je da je Kotor, sa svojom bogatom inspiracijom i kulturnim nasljeđem, idealna pozornica za događaj koji slavi ljepotu muzike i umjetnosti.

“Kao što je naš gost, čuveni pijanista Cyprien Katsaris istakao:„U ovom vremenu punom izazova i nesigurnosti, umjetnost je neophodna. Ona nam pomaže da prevaziđemo brige i strahove, da pronađemo mir i smisao i da se uzdignemo na duhovnom nivou.” Veoma sam ponosna što će naš Festival pružiti platformu za mlade talente, kao i što ćemo ugostiti neke od najeminentnijih pijanista iz svijeta”, kazala je Lopušina.

Prema njenim riječima, Međunarodni pijanistički festival u Crnoj Gori nije samo prilika za uživanje u muzici, već i prilika za učenje, razmjenu ideja i stvaranje novih prijateljstava, a cilj je da postane tradicionalni dio kulturne ponude Crne Gore i događaj na koji će se svi rado vraćati.

“Izvođenje jednog od najznačajnijih pijanista današnjice Cypriena Katsarisa više je od same muzike. To je emotivno putovanje koje nas povezuje sa suštinom ljudske prirode. Sigurna sam da će njegov nastup biti nezaboravan baš kao i svi događaji koji nas očekuju u toku Festivala. Želim da se zahvalim svima koji su podržali ovaj Festival, našim partnerima, volonterima i vama draga publiko. Bez vaše podrške ova vizija ne bi mogla postati stvarnost”, ponosno je istakla Lopušina.

Umjetnički direktor Festivala Pablo Galdo, istakao je da je veoma srećan što je Festival počeo koncertom proslavljenog pijaniste Katsarisa, jednog od najvećih pijanista na svijetu.

“Srećan sam i zbog toga što se Festival održava u Kotoru, koji može da ugosti sve velike talente. Pokušali smo da pomognemo studentima, tako što smo osmislili Festival koji u sebi ima master klasove. Iskreno se nadam da ćete svi uživati”, poručio je Galdo.

Direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija Crne Gore dr Jelena Jovanović Nikolić, ukazala je da je stara koliko i samo čovječanstvo, muzika tokom stoljeća bila predmet filozofskih razmatranja, a brojni umjetnici i naučnici su pokušavali da je definišu, kao i njen uticaj na ljudsko postojanje.

“Kako u vrijeme pitagorejaca tako i Platona, Aristotela, Grigorija Niskog i Avgustina, Šelinga i Hegela, Šopenhauera i Ničea, tako i danas ova uzvišena umjetnost je predmet intenzivnog interesa svih velikih mislilaca. Svih onih koji u njoj vide temeljan način izražavanja transcendentalne konstitucije mjesta čovjekovog kosmosa. Dok slušamo muziku, uvijek zadivljeni njenim univerzalnim jezikom, neumorno tražimo odgovore na pitanja, da li je riječ prvenstveno o daru muza odnosno bogova ili je riječ o nekoj tehničkoj vještini. Da li muzika podstiče ili smiruje? Da li se muzika može dosegnuti čulima ili samo umom? Da li je muzika tek neka prolazna istorijska pojava ili način egzistencije svijeta koji sve manje razumiju pjesnici i atomski fizičari?”, otvorila je pitanja Jovanović Nikolić.

Naglasila je da je razvijajući svoj autohtoni klavirski jezik vođen mediteranskim temperamentom, ali i temeljnom stvaralačkom ambicijom Katsaris učino neke od najzapaženijih podviga u klavirskoj praksi.

“Jedan je od rijetkih pijanista koji je, između ostalog, snimio svih devet Betovenovih simfonija u klavirskoj obradi Franca Lista, što mu je donijelo dodatnu popularnost i priznanje. Ministartsvo kulture i medija prepoznaje zalaganje i napor da se putem ovog Festivala promoviše klasična muzika, te da se jedan od najvećih pijanista XX i XXI vijeka predstavi publici u Crnoj Gori. Sa posebnom pažnjom ćemo pratiti razvoj Festivala i raduje nas činjenica da će mladi pijanisti iz naše zemlje imati priliku da se usavršavaju usvajajući znanja od renomiranih svjetskih pijanista, kao i da se oplemene njihovim interpretacijama”, rekla je Jovanović Nikolić.

Zdovoljna je što će publika u Crnoj Gori narednih dana imati priliku da bude dio inspirativnog i kompleksnog svijeta klavirske muzike, što će mladi umjetnici imati prostor za iskazivanje svih potencijala predvođeni respektabilnim umjetnicima, kao i što se promišljanje o muzičkoj umjetnosti rađa u divnom ambijentu.

“Neka vam Prvi Međunarodni festival, muzički rečeno, bude tek predtakt za velike muzičke rečenice koje ćete ispisivati u budućnosti”, poruka je Jovanović Nikolić.

Otpravnik poslova Francuske ambasade, Johan Unres, odao je priznanje organizatorskom timu za divne trenutke koje su pripremili.

“Velika nam je čast što festival otvarate koncertom francusko – kiparskog umjetnika Cyprien Katsarisa, virtuoza klavira, kompozitora i pedagoga. On pripada nizu prenosilaca tradicije koja seže do Franca Lista. Ovo je izuzetna inicijativa i tradicija da muzika odzvanja prostorom kulturne baštine, a stari grad Kotor je jedan od najboljih primjera za to. Okupljamo se kako bismo razmijenili trenutke zajedničkih emocija, muzičkih emocija između Crnogoraca koji su ovom periodu na primorju i posjetilaca iz cijelog svijeta koji dolaze da se dive Kotoru”, rekao je Unres.

Studentkinji specijalističkih studija u Breši u Italiji, učesnici master clasa Vladani Perović koja je trenutno zaposlena kao saradnica u nastavi na Muzičkoj akademiji na Cetinju čast je da bude dio Festivala.

“Prijavila sam se za seminar kod profesora Ciprijana. Zaista mi je velika čast što ću raditi sa jednim od najvećih imena pijanizma ne samo trenutno nego i generlno u novijoj istoriji pijanizma i klasične muzike. Sigurna sam da ću uživati kako ja tako i ostali polaznici, da ću ponijeti samo lijepe i pozitivne utiske i da ću naučiti mnogo, jer stalno smo u nekom procesu učenja bez obzira na završene studije”, zadovoljna je Perović.

Crnogorski kompozitor i član žirija Senad Gačević, smatra da Međunarodni pijanistički festival u Crnoj Gori, ima perspektivu ukoliko bude entuzijazma kakav je na početku i ukoliko kvalitetni ljudi budu sarađivali sa Festivalom.

“Moja kompozicija je uvrštena u program, kao kompozicija crnogorskog, nacionalnog autora. U tom smislu i sa te pozicije, zapravo ću odlučiti ko zaslužuje tu nagradu za izvođenje moje kompozicije. U vezi sa radionicama, to je uvijek jako dobro, nije u pitanju da li su pedagozi koji dođu na radionice bolji od naših pedagoga, mi imamo odličnu pijanističku školu u Crnoj Gori koja je utemeljena dugo. Pitanje je drugačijeg pristupa, vrlo različite škole, Francuska, Španija i za muzičare koji kao solisti nastupaju je jako važno da čuju različite poglede na djelo. Note, ko god da ih je napisao, u velikoj mjeri oslikavaju djelo, ali ne stoprocentno. Tako da je tumačenje onoga što je napisano uvijek vrlo specifično zavisno od područja, škole”, pojasnio je Gačević.

Program otvaranja Međunarodnog pijanističkog festivala vodila je Jelena Božović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније