Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

16. 08. 2024. 12:43 >> 12:44
Čitaj mi:

IJZ

Od danas u upotrebi nova unaprijeđena potvrda o boravku djece u predškolskim ustanovama

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopštili su da je od danas u upotrebi nova potvrda o boravku djece u predškolskim ustanovama, koja je nastala na predlog IJZ i Doma zdravlja Glavnog grada.

Kako su pojasnili, ova potvrda je unaprijeđena tako da sada elektronski sistem automatski generiše podatke o vakcinalnom statusu djeteta.

“Na osnovu tih podataka, roditeljima i starateljima izdaju se savjeti i preporuke u pisanom obliku. Namjena potvrde i ciljna grupa kojoj se izdaje ostali su nepromijenjeni, budući da te izmjene nisu u nadležnosti pomenutih institucija”, naveli su iz IJZ.

Prema njihovim riječima, ove izmjene su uvedene s ciljem poboljšanja komunikacije i pružanja jasnih savjeta roditeljima, kako bi ih uputili ka odlukama koje su u najboljem interesu djece i cijele zajednice.

“Roditelje koji kasne s vakcinacijom djeteta savjetujemo da što prije vakcinišu svoje dijete, te da dok se ne kompletira vakcinacija u skladu s uzrastom, ne odvode dijete u kolektive (vrtiće, zabavne i sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije). Nevakcinisano dijete je izloženo visokom riziku od obolijevanja od infektivnih bolesti poput morbila, a time i prenosa bolesti na druge u svojoj okolini”, dodaju iz IJZ.

Naglašavaju da redovna vakcinacija djece značajno doprinosi zaštiti zdravlja, sprečava širenje zaraznih bolesti i osigurava blagostanje kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini.

“Ovo je stav svih relevantnih javnozdravstvenih institucija u svijetu”, zaključuju iz IJZ.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније