Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RSE [ M.V. ]

16. 08. 2024. 18:20 >> 18:20
1

PORUKA

EU apeluje na Srbiju da poštuje ljudska prava onih koji su pobjegli od rata

Evropska unija apelovala je na Srbiju da poštuje evropske i međunarodne standarde u odnosu na ljude koji su pobjegli od rata.

To je odgovor portparola Unije na upit Radija Slobodna Evropa, povodom odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da po drugi put odbije stalno nastanjenje ruskoj državljanki Eleni Koposovoj.

Koposova je odbijena pod kratkim obrazloženjem da bezbjednosna služba raspolaže podacima "koji predstavljaju smetnju za odobrenje njenog zahtjeva".

Iz Evropske unije (EU) su za Radio Slobodna Evropa ocijenili da Srbija ima legitimno pravo da uzme u obzir zabrinutost za nacionalnu bezbjednost prilikom izdavanja boravišne dozvole stranim državljanima, ali napominju da to ne bi trebalo da rezultira ograničavanjem slobode izražavanja i mirnog okupljanja stranih državljana.

"Srbija bi trebalo da potvrdi svoju posvećenost poštovanju evropskih i međunarodnih standarda ljudskih prava u odnosu na one koji su pobjegli od rata. Podsjećamo da bi se ruski građani mogli suočiti sa ozbiljnim rizicima kada se vrate u Rusiju zbog svog kritičkog stava prema Rusiji i njenom agresorskom ratu protiv Ukrajine", navodi se u odgovoru EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније