Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

15. 08. 2024. 12:27 >> 13:25
Čitaj mi:

sjednica zakonodavnog odbora

Čarapić: Amandmanom o državnoj imovini Crnoj Gori se ne oduzima zemljište

U toku je sjednica skupštinskog Zakonodavnog odbora. Poslanik PES-a Vasilije Čarapić obrazložio je amandman na Predlog zakona o državnoj imovini, koji između ostalog, predviđa opciju investitoru da u slučaju prestanka "ekonomskih operacija" izađe i posso da nekome drugom. Predsjedavajući Zakonodavnim odborom Dragan Bojović kazao je da je usvojen amandman na pimenuti Zakon.

"Predloženima amadmanima, pored ustanovljenog izuzetka kada je u pitanju gradnja hotelskog turistčkog kompleksa na državnom zemljištu, a ovaj izuzetak se odnosi na postavljanje mogućnosti davanja saglasnosti zakupcu na otuđenje objekta koji je izgradio na zakupljenom zemljištu u skladu sa planskom dokumentacijom i ugovorom, mi sada predviđamo ovim amadmanom mogućnost da se otuđi objekat koji je izgradio na zemljištu, a koje je dato odlukom Skupštine u zakupu do 90 godina. Dakle, samo za krupne investicije uvodimo opciju da, recimo, invesitor ima mogućnost divestiranja u trenutku kada želi da nastavi ekonomske operacije u tom nekom objektu, da ga on proda nekome drugom ko će te operacije da nastavi", kazao je predlagač amandmana Vasilije Čarapić.

Podcrtava da vlasništvo nad zemljištem koje je dato u zakup ostaje Crnoj Gori.

Ministar energetike Saša Mujović kazao je da se dopuna tiče usklađivanja ovog, sa Zakonom o korišćenju energije iz obnovljivih izvora.

"Zakon o konecisjama definiše davanje koncesija generalno, a u okviru ovog zakona imamo podsticajnu mjeru koja se odnosi na male hidroelektrane snage ispod 10 megavata", istakao je, između ostalog, Mujović.

Odbor je usvojio predlog zakona. 

Govoreći o Predlogu zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora ministar energetike Saša Mujović kaže da je to napredan zakon na kojem su intezivno radili.

"Prvo i osnovno, kroz ovaj zakon želimo da stvorimo jednu plodnu atmosferu, jedan dobar ambijent da što brže, na održiv način, dostignemo nacionalne ciljeve u smislu smanjenja emisije CO2 i povećanje udjela obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji. Drugo, želimo da smanjimo upotrebu fosilnih goriva. Mi smo po definiciju, odnosno prema Ustavu, zemlja ekološka i onda je potpuno u redu, ja mislim, i vrlo smisleno da nivo fosilnih goriva sve više i više smanjeno. Želimo postići što manju uvoznu zavisnost, svake godine iz ovog budžeta odliva se ogromna količina novca za nabavku fosilnih goriva. Sljedeća stavka što želimo postići jeste diversifikacija izvora", kazao je Mujović.

Prihvaćen je i Predlog zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da  Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima žele naglasiti hitnu potrebu za povećajanje broja policijskih službenika, uslove za ostvarivanje prava na penziju policijskih službenika, te potrebu za efikasnim postupkom za očuvanje integriteta Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Ti ljudi predugo, nadljudskim naporima se trude da očuvaju javni red, mir i bezbjednost svih građana. Međutim oni su nekad prinuđeni da krše Zakon o radu, uz našu prećutnu saglasnost, na način što tokom mjeseca imaju i do tri puta više prekovremenih nego što je dozvoljeno", istakao je Šaranović i naglasio da će to dovesti do premora kadra.

Predlog Zakona je usvojen, a izvjestilac Odbora je Duško Stjepović.  

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić govoreći o Predlogu odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore kazao je da je parlamentarna većina predložila da se promijeni poslovnik, tako što će se u članu 18. stav 5, koji se odnosi na potpredsjednike Skupštine, umjesto do sadašnjeg pravila da se bira jedan potpredsjednik iz reda manjina biraju dva. 

"Smatramo da time možemo samo da doprinesemo integritetu Skupštine", kazao je Čarapić.

Poslanik DPS-a Oskar Huter je kazao da je ovim Predlogom o izmjeni poslovnika svima jasno da se radi o običnim trgovinama i izmišljanjem novih stolica.

Predlog da Skupština ima dva potpredjednika iz redova manjinskih naroda usvojen je.

Šesta tačka na dnevnom redu,  Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o energetici, koji su podnijeli poslanici Vasilije Čarapić i Uglješa Urošević povučen je.

Usvojen je i Predlog zakona o Razvojnoj banci Crne Gore.

Sjednica se nastavlja sjutra. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније