Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ R.B. ]

03. 08. 2024. 11:45 >> 11:45

IJZ

Ponovno dostupne pojedinačne vakcine protiv hepatitisa B za djecu

Pojedinačne vakcine protiv hepatitisa B za djecu ponovo su dostupne i njihova distribucija ka domovima zdravlja je u toku, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su rekli da se posljednjih nekoliko godina Crna Gora suočavala sa izazovima u redovnoj dostupnosti tih vakcina, dijelom zbog ograničenog broja proizvođača.

“Kao i zbog činjenice da su mnoge razvijene zemlje prešle na upotrebu kombinovanih vakcina koje pružaju zaštitu od više bolesti, uključujući hepatitis B, pa je proizvodnja i dostupnost pojedinačnih vakcina u Evropi posljedično smanjena”, naveli su iz te zdravstvene ustanove.

Kako su kazali, na preporuku crnogorskog Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) od 1. januara prošle godine u redovni kalendar vakcinacije u Crnoj Gori uvedena je šestokomponentna vakcina (DTaP-IPV-Hib-HepB) pod nazivom Hexaxim®.

Iz IJZ-a su rekli da je taj postupak omogućio uspješnu vakcinaciju djece i značajno povećanje obuhvata vakcinacijom protiv hepatitisa B, za djecu rođenu nakon 1. januara prošle godine.

“Međutim, djeca rođena prije tog datuma, koja su vakcinisana po prethodnom kalendaru, u mnogim slučajevima nijesu primila sve tri doze pojedinačne vakcine protiv hepatitisa B”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je osiguravanje dostupnosti pojedinačnih vakcina protiv hepatitisa B od ključne važnosti kako bi se nadoknadila vakcinacija djece uzrasta od 18 mjeseci do pet godina, među kojima značajan broj nije kompletirao vakcinaciju.

Iz IJZ-a su poručili da je imunizacija u ranom uzrastu ključna za prevenciju hepatitisa B, jer su posljedice poput ciroze i raka jetre mnogo češće kod djece koja se inficiraju u ranoj dobi.

“Ta vakcina je uključena u redovne kalendare vakcinacije u 190 zemalja svijeta, i kao prva vakcina koja štiti od raka (jetre), ima poseban značaj u prevenciji teških bolesti”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su pozvali roditelje čija djeca iz bilo kojeg razloga nijesu pravovremeno vakcinisana protiv hepatitisa B da se obrate pedijatru u domu zdravlja kako bi nadoknadili propuštene doze vakcine.

“Takođe, domovi zdravlja treba da proaktivno informišu lokalnu zajednicu i organizuju vakcinaciju za sve one koji treba da je nadoknade”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ-a su rekli da potpuna vakcinacija uključuje tri doze vakcine.

Oni su kazali da djeca koja nijesu primila nijednu dozu prvu treba da prime što je prije moguće, a drugu mjesec nakon prve.

Ta djeca, kako su naveli iz Instituta, treću dozu treba da prime dva mjeseca nakon druge, a razmak između prve i treće doze ne smije biti kraći od šest mjeseci.

Iz IJZ-a su kazali da djeca koja su primila jednu dozu drugu treba da prime mjesec nakon prve, ili što prije ako je prošlo više od mjesec.

Ta djeca, kako je saopšteno, treću dozu treba da prime dva mjeseca nakon druge, a razmak između prve i treće doze ne smije biti kraći od šest mjeseci.

Navodi se da djeca koja su primila dvije doze, treću treba da prime dva mjeseca nakon druge, a razmak između prve i treće doze ne smije biti kraći od šest mjeseci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније