Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 06. 2016. 08:11 >> 07:56
7

SVI ĆUTE

Djevojčice u mreži prostitucije

U romskim kampovima i među domicilnim stanovništvom bolesti zavisnosti uzimaju maha, kao i prostitucija, rekla je na konferenciji za novinare čelnica NVO „Crnogorski ženski lobi“ Aida Petrović.

Predstavljajući rezultate petomjesečnog projekta "Inkluzija romskih žena i djevojaka u Crnoj Gori", koji je obuhvatio romska naselja u Beranama, Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima, Petrović je saopštila da ta populacija nerado govori o pojedinim problemima. Kaže da su im stidljivo ispričali da u njihovim naseljima itekako ima raznih opijata i narkotika koje mladi sve više koriste, prenosi Pobjeda.

"Rekli su i da su svjedoci dolazaka nekih automobila koji nemaju registraciju, a koji se pojavljuju noću, a vraćaju ujutro. Noću odvode djevojčice, a ujutro ih dovode. Oni ne žele da govore o ljudima koje prepoznaju, jer je strah kod njih ogroman. Nalaze se u nezavidnoj situacija", upozorila je Petrović.

Osvrnuvši se na period od 2000. godine do danas, čelnica "Crnogorskog ženskog lobija" smatra da se ulaže dosta novca da bi se Romima i Egipćanima obezbijedio bolji život, ali je uvjerena da su problemi ove populacije ostali skoro isti u manjoj ili većoj mjeri, u zavisnosti od grada.

Osim problema prostitucije i narkomanije, ova nevladina organizacija je tokom boravka u romskim naseljima zapazila da je i dalje zastupljena rana udaja i ugovoreni brakovi. Petrović je saopštila da su posjetili jednu djevojčicu koja je od 12,5 godina već bila dva puta udata, a doživjela je i dva spontana abortusa.

"To je nešto čime treba da se pozabavi lokalna zajednica. Ako ćutimo o problemu, on se neće riješiti", izričita je Petrović.

Ona je saopštila i da im je svaka pripadnica romske ili egipćanske populacije govorila o nekoj vrsti nasilja koje su pretrpjele. To prihvataju, kaže, kao nešto sasvim normalno.

"Smatraju da muška bića u njihovom životu imaju pravo da ih tuku i maltretiraju", rekla je Petrović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније