Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nataša Anđelković - BBC novinarka, iz Specijalnog suda u Beogradu  [ BBC ]

21. 08. 2024. 13:16   >>  14:11

Tragedije u Beogradu: Optuženi za ubistva u Duboni i Malom Orašju priznao krivicu

Optuženi Uroš Blažić je priznao krivicu, dok je njegov otac Radiša negirao da je neovlašćeno posedovao oružje u kući.

suđenje za dubonu i malo orašje, uroš blažić, masakr kod mladenovca, zločin kod mladenovca
BBC/Nataša Anđelković
Članovi porodica ubijenih i ranjenih ulaze u zgradu Specijalnog suda u Beogradu pred početak suđenja glavnom optuženom Urošu Blažiću

Petnaest meseci posle masovnog ubistva u selima Duboni i Malom Orašju nadomak Beograda, suđenje okrivljenom Urošu Blažiću konačno je počelo.

Dvadesetdvogodišnji Blažić, koji se tereti da je u noći 4. maja 2023. ubio devetoro, a ranio 12 mladih ljudi u selima između beogradske opštine Mladenovac i Smedereva, priznao je krivicu na početku suđenja.

„Kriv sam i spreman sam da snosim kaznu koju god odredite, ali moj otac nije kriv", rekao je Blažić, opisujući detaljno kako je nabavljao oružje i imao „vojni arsenal".

Naveo je da je nedeljama pre zločina koristio steroide.

Nema opravdanja za moje postupke, rekao je, ali je dodao da ima uzroka - tvrdi da su ga u selu „maltretirali" i da je bio „nepoželjan".

Stojeći pred sudom u sivoj majici najpre je izjavio saučešće članovima porodica ubijenih, koji su ga iz publike psovali i vređali.

Njegov otac Radiša Blažić se izjasnio da nije kriv po optužbi za neovlašćeno držanje oružja.

Suđenje je počelo 23. maja pred Višim sudom u Smederevu, teritorijalno nadležnim za ovaj slučaj, ali je odmah prekinuto zbog incidenta, kada su roditelji ubijenih vikali i polomili klupu u sudnici, a nekima je i pozlilo.

Policajci su tada hitro izveli optuženog Blažića iz sudnice.

Pripremno ročište je potom održano tek krajem jula u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, a zbog manjka prostora je samo četvoro oštećenih moglo da prisustvuje ročištu.

Zato je i sada nastavlja u Beogradu, pred Višim sudom za organizovani kriminal.

Blažić je i tada delimično priznao krivicu.

Pred početak suđenja u Beogradu, članovi porodica ubijenih i ranjenih nosili su majice sa emotivnim porukama, poput: „Živite".

Jedan od roditelja je nosio majicu sa natpisom: „Znaj da nisi ostao sam, jer je deo mene otišao sa tobom onog dana kada te je bog dočekao u svojoj kući. Do nekog drugog života moje jedino".

suđenje za dubonu i malo orašje, uroš blažić, masakr kod mladenovca, zločin kod mladenovca
Fonet

Šta se dešava u sudnici?

Desetak minuta pošto je počelo, suđenje je prekinuto da bi advokat održao poverljiv razgovor sa Blažićem, na šta su članovi porodica žrtava u crnim majicama i sa slikama ubijenih, burno reagovali.

Publika sedi tačno iza leđa okrivljenih, ali su razdvojeni debelim staklom i zvučno izolovani.

Čitanje optužnice trajalo je četrdesetak minuta, a potom su saslušani okrivljeni.

Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za napadača i njegovog oca, dok se za rođake predlaže kazna od po šest godina zatvora.

Prema Krivičnom zakonu, okrivljeni nije imao punu 21 godinu prilikom izvršenja zločina, zbog čega ne može da mu bude izreknuta kazna doživotnog zatvora.

suđenje za dubonu i malo orašje, uroš blažić, masakr kod mladenovca, zločin kod mladenovca
Fonet

Osim Uroša Blažića, Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je 18. oktobra optužnicu protiv njegovog oca Radiše Blažića za neovlašćeno držanje oružja, kao i protiv još dva rođaka.

Stariji Blažić je negirao krivicu za posedovanje oružja u kući.

„Ne znam odakle potiče oružje, sa koje strane i odakle je stiglo", izjavio je otac optuženog.

On je rekao i da je kao zaposleni pri vojsci znao da to nije legalno i da može da ima posledice po živote ljudi.

Dodao je da je bio upoznat sa ranijim prekršajnim prijavama sa elementima nasilja protiv Uroša, podnetim kada mu je sin bio maloletan, kao i sa onim kada je postao punoletan.

suđenje za dubonu i malo orašje, uroš blažić, masakr kod mladenovca, zločin kod mladenovca
BBC/Nataša Anđelković

Predviđeno je da se posle saslušanje Uroša Blažića i njegov oca, u nastavku suđenja 22. i 23. avgusta ispitaju oštećeni.

Novinarske ekipe prate video prenos suđenja iz odvojene sobe.

Malo Orašje, Dubona, tragedije
BBC/Dejana Vukadinović

U zločinu koji se dogodio samo dan posle pucnjave u osnovnoj školi u Beogradu kada je ubijeno devetoro dece i školski čuvar, na obodu srpske prestonice stradali su Petar Mitrović, Nemanja Stevanović, Lazar Milovanović, Marko Mitrović, Aleksandar Milovanović, Nikola Milić, Kristina i Milan Panić i Dalibor Todorović.



BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније