Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

26. 08. 2024. 22:22 >> 22:23
Čitaj mi:

francuski predsjednik

Makron odbacio opciju stvaranja ljevičarske vlade, kreću nove konsultacije

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas je, u ime "institucionalne stabilnosti", odbacio opciju obrazovanja ljevičarske vlade, i najavio od sjutra nove konsultacije "sa odgovornima u strankama" i sa "ličnostima", navodi se u saopštenju za štampu iz Jelisejske palate.

Makron je pozvao socijaliste, ekologe i komuniste da "sarađuju sa drugim političkim snagama".

Pri tome nije pomenuo stranku francuske radikalne levice (LFI) sa kojom su socijalisti, ekolozi i komunisti formirali lijevi savez Novi narodni front (NFP).

Savez je ušao u francusku Skupštinu, ali kao ni koalicija oko Makrona nema potrebnu većinu da bi sastavila vladu.

Nakon prve serije konsultacija sa političkim partijama koja je počela u petak, Makron je odbacio opciju stvaranja vlade samo na osnovu programa partija NFP-a.

Takva izvršna vlast bi "odmah bila cenzurisana od strane svih ostalih grupa zastupljenih u Narodnoj skupštini" i "institucionalna stabilnost naše zemlje stoga zahtjeva da ne biramo ovu opciju", saopšteno je iz Predsjedništva.

Lider LFI Manuel Bompard odmah je preko televizije osudio "neprihvatljiv antidemokratski udar".

Makron je "pozvao sve političke lidere da iskoriste priliku demonstrirajući duh odgovornosti" i dodao da će sjutra krenuti u "novi ciklus konsultacija" sa partijskim liderima i "ličnostima koje se odlikuju iskustvom u službi države i Republike" kako bi Francuska dobila premijera.

Iako prva serija konsultacija nije omogućila da se pronađe ime koje bi zamijenilo vršioca dužnosti premijera Gabrijela Atala, "moja je odgovornost da zemlja ne bude ni u blokiradi niti oslabljena", saopštio je francuski predsjednik.

Makron je podsjetio da "političke partije vlasti ne smiju zaboraviti izuzetne okolnosti izbora svojih poslanika u drugom krugu parlamentarnih izbora" 7. jula.

Te okolonosti bile su - opasnost da krajnje desno Nacionalno okupljanje koji vodi Marin Le Pen obrazuje vlast, nakon prvog kruga parlamentarnih izbora u kojem je imalo većinu.

Potom su u drugom krugu ljevičari i centristi sklopili dogovor kojim su jedni u korist drugih povukli svoje kandidate za poslanike, sa ciljem da kandidati Nacionalnog okupljanja budu poraženi, što se i dogodilo.

Makron je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon trijumfa Nacionalnog okupljanja i teškog poraza svojih centrista na izborima za Evropski parlament.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније