Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Milica Sekulić [ Dnevnik, TVCG ]

26. 08. 2024. 20:28 >> 20:30
Čitaj mi:

GRAĐANI NEZADOVOLJNI

Politička neslaganja u Beranama ne jenjavaju, danak plaćaju preduzeća

Zbog političkih interesa i neslaganja, u Beranama su u blokadi i Opština i Skupština grada, dok se problemi građana samo gomilaju.

Svi rokovi koje su Ministarstvo javne uprave i Vlada dali beranskom lokalnom parlamentu da zakaže sjednicu na kojoj će sebi skratiti mandat i uvesti prinudnu upravu, istekli su.

A Vlada je bila jasna - sjednica Skupštine opštine, na kojoj će se skratiti mandat, mora se održati.

No u lokalnom parlamentu o tome ćute. S druge strane, građani u čudu negoduju.

Kako opština ne funkcioniše već tri mjeseca, nagomilali su se i finansijski problemi.

Sekretar za finansije u opštini Berane, Bojan Radošević, danas nije mogao pred kameru Dnevnika TVCG. Ipak, kazao je da će već od narednog mjeseca nekoliko preduzeća biti u finansijskim problemima, zato što rebalans budžeta zbog nefunkcionisanja lokalne samouprave neće biti usvojen.

Iz opozicionog DPS-a kažu da je stanje u Beranama alarmantno i pozivaju državu da konačno preduzme konkretne korake.

Funkcioner DPS-a Branislav Jokić ukazuje da odbornici opozicije ne mogu sami sebi skratiti mandat, ako to ne žele da urade odbornici vlasti.

"Nepojavljivanjem na sjednicama Skupštine opštine, oni građane Berana drže kao taoce. Smatram da je krajnje vrijeme da Ministarstvo javne uprave i Vlada Crne Gore preduzmu odgovarajuće radnje i da opštinu Berane vrate u zakonske okvire", poručio je on. 

I SNP Vladu poziva da poštuje zakon.

Ivan Radević, odbornik te partije podsjetio je da je član Zakona o lokalnoj samoupravi jasno definisao rok od mjesec dana da se izabere vršilac dužnosti predsjednika opštine.

"Ukoliko oni u rokovima, ne skrate mandat opštini, dužni su da uvedu privremene mjere. Vrijeme je da lokalna samouprava propisno funkcioniše i da radi do novih izbora", zaključio je on.

Iz Ministarstva javne uprave za TVCG su kazali da je predsjednik skupštine opštine Berana bio dužan da sazove sjednicu i donese odluku o skraćenju mandata, te da je riječ o imperativnoj pravnoj normi.

Nepostupanje po zakonu šteti kako opštini, tako i svim građanima Berana.

Vlada je, dodaju, preduzela sve aktivnosti i svoje nadležnosti, a da bi raspustila skupštinu, potrebno je da prođe šest meseci od neodržavanja redovnih zasedanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније