Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B.

20. 08. 2024. 20:22 >> 20:22
Čitaj mi:

sastanak u Jerusalimu

Netanjahu rekao porodicama talaca da nije siguran da će biti primirja

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da "nije siguran da će biti sporazuma" o prekidu vatre, rekle su porodice talaca koje su se sa njim sastale u Jerusalimu.

Jedan od učesnika sastanka Cvika Mor, čiji je sin Ejtan zatočen u Gazi, izjavio je za izraelske medije da ima utisak da "Netanjahu ne vjeruje da će biti sporazuma".

Mor i članovi dva foruma koji predstavljaju porodice nekih ubijenih vojnika i talaca su izrazili zabrinutost za potencijlani sporazum o kojem se trenutno razgovora.

Netanjahu je tokom sastanka ponovio da će sporazum, ako bude sklopljen, "čuvati interese Izraela", rekli su učesnici.

Takođe je rekao da je na jučerašnjem sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Jerusalimu istakao da "Izrael neće napustiti Koridor Filadelfija i Necarim ni pod kojim uslovima".

Koridor Filadelfija je na granici Gaze i Egipta, a Koridor Necarim dijeli tu palestinsku teritoriju na sjeverni i južni dio.

U međuvremenu su nakon pronalaska tijela šestorice talaca protekle noći neki članovi njihovih porodica rekli da su izraelske vlasti minirale mogućnosti da se potpiše prekid vatre i taoci dovedu nazad živi.

Zahiro Šahar Mor, nećak taoca Abrahama Mundera, je rekao da je on bio ratni heroj i da je gradio zemlju čitavog života i da ga je Hamas uzeo, ali da ga je Vlada Izraela napustila.

"Niko ne želi da živi u zemlji koja ne vodi računa o svoji građanima", izjavio je Mor za Rojters.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je rekao da su izraelski vojnici pronašli tijela šestorice talaca u tunelima ispod Kan Junisa poslije složene vojne operacije.

U saopštenju ministra je najavljen nastavak rada kako bi se postigli ciljevi rata, povratak talaca u Izrael i uništenje palestinskog islamističkog Hamasa.

U napadu palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7. oktobra na jug Izraela otet je i u Gazu odveden 251 talac. Vjeruje se da ih je još uvijek oko 110 zatočeno, ali se zna da trećina nije više živa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније