Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B.

20. 08. 2024. 21:43 >> 21:57
Čitaj mi:

zvanična statistika

U Škotskoj smrtnost od droge ponovo naglo raste

Broj umrlih od droge u Škotskoj, jednoj od teritorija u Evropi koja je najteže pogođena ovom pošašću, ponovo je počeo da raste prošle godine, poslije dvije godine opadanja, prema danas objavljenim zvaničnim statistikama.

U 2023. godini 1.172 smrtna slučaja pripisana su drogama, posebno opijatima, odnosno 12 odsto više nego 2022. godine, čime je okončan pad započet od rekorda iz 2020. (1.339 smrtnih slučajeva), saopštio je škotski zavod za statistiku.

Škotska, u sklopu Velike Britanije, sa oko pet miliona stanovnika, klasifikovana je prema nekim studijama kao evropska teritorija sa najvećom stopom smrtnosti od droga.

Smrtni slučajevi se uglavnom odnose na muškarce, i usko su povezane sa siromaštvom. Stanovnici najugroženijih oblasti imaju 15 puta veću vjerovatnoću da će umrijeti od predoziranja, nego oni u najbogatijim oblastima.

Više od 80 odsto smrtnih slučajeva nastaje poslije upotrebe nekoliko vrsta droga. U 80 odsto slučajeva radi se o opijatima kao što su heroin ili metadon, najsmrtonosnije supstance u Škotskoj od 2008. godine.

Međutim, primjećen je nagli porast smrtnih slučajeva povezanih sa benzodiazepinom, anksiolitikom (58 odsto), ispred kokaina (41 odsto).

Škotska heroinska kriza izbila je na međunarodnu scenu 1996. godine sa filmom Denija Bojla (Danny Boyle) "Trejnspoting", čija se radnja odvija u Edinburgu.

Posljednjih godina škotska vlada je pokušala da pojača borbu protiv upotrebe droga, a ministar zdravlja Nil Grej (Neil Gray) opisao je prošlogodišnji porast kao "izuzetno zabrinjavajući".

"Pojačaćemo napore i naporno radimo da odgovorimo na rastuću prijetnju koju predstavljaju veoma opasni i veoma jaki sintetički opioidi poput nitazena", dodao je ministar.

Nitazeni, 500 puta jači od morfijuma, dileri ponekad miješaju sa heroinom koji potom narkomani konzumiraju često i bez sopstvenog znanja o takvoj opasnosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније