Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Peščanik.net

19. 08. 2024. 07:10 >> 07:41
Čitaj mi:

OSVRT

Palestinci umjesto vojnih pasa

Izraelska vojska je odlučila da smanji jedinicu Okec uoči njenog ukidanja. Ova vojna jedinica, koju čine psi i njihovi vodiči, u posljednje vrijeme bilježi gubitke. Znatan broj pasa poginuo je u Pojasu Gaze, pa je zato riješeno da se koriste jeftinija i efikasnija sredstva.

Piše: Gideon Levi

Pokazalo se da nova jedinica, koju vojna administracija još nije imenovala, donosi iste operativne rezultate. Nema potrebe za višemjesečnim dresiranjem pasa ni za gvozdenim brnjicama preko prijeteće čeljusti, a i ishrana će biti jeftinija – umjesto skupog Bonza 1 služiće se ono što vojnici ne pojedu.

Ukinuće se i budžet za sahrane i komemoracije. Za pse iz jedinice Okec bile su uobičajene vojne sahrane uz sva ceremonijalna pravila, uplakane vojnike i dirljivim oproštajima na naslovnici vojnih novina i dnevnika Yedioth Ahronoth.

Za one koji zamjenjuju pse nema potrebe organizovati sahrane, njihova tijela se naprosto mogu ostaviti na terenu. Svečanost u spomen na poginule pse, koja se organizuje svakog 30. avgusta, biće suvišna. Za nove pse neće biti ni komemoracija niti obilježja, jer osjetljive duše vojnika neće patiti zbog njihove smrti.

Pilot program je u punom zamahu i već imamo jednog poginulog u novoj jedinici. Uskoro će izraelska vojska izvoziti stečeno znanje ostalim vojskama po svijetu. U Ukrajini, Sudanu, Jemenu i možda čak i u Nigeru jedva će dočekati da primijene novu praksu.

Na stranici Vikipedije o Okecu, piše da koristi „jedinstveno borbeno sredstvo – psa, što pruža posebne operativne prednosti koje se ne mogu nadomjestiti ljudima ili tehnologijom“. Ups, greška. Možda nema tehnološke, ali se našla ljudska zamjena. Vojska ima novu vrstu pasa, jeftiniju, poslušniju i bolje utreniranu, a njihov život manje vredi.

Novi vojni psi su stanovnici Pojasa Gaze. Ne svi naravno, samo oni koje vojni izviđači pažljivo proberu od dva miliona kandidata. Audicije se održavaju u raseljeničkim kampovima bez starosne granice. Vojni lovci na talente već su hvatali djecu i starce, nema limita za aktiviranje novih kadrova. Posle upotrebe se bacaju. Trenutno nijesu obučeni za napadačke misije i otkrivanje eksploziva njuškanjem, ali razvoj je u toku. Barem neće ujedati palestinsku djecu dok spavaju kao što se to dešavalo sa starim psima.

Haaretz je nedavno na naslovnoj strani objavio sliku jednog od novih pasa: mladi stanovnik Gaze, vezanih ruku, obučen u dronjke koji su nekad bili uniforma, očiju povezanih krpom, spuštene glave; pored njega stoje naoružani vojnici. Hrabri vojni reporter Janiv Kobovic i Mihael Hauzer Tov otkrili su da vojska koristi palestinske civile za pretraživanje tunela u Gazi. „Naši životi su važniji od njihovih“, obznanili su komandiri svojim vojnicima kao očiglednu stvar.

Novi „psi“ se šalju u tunele vezanih ruku, sa kamerama prilijepljenim za tijelo, a od njih dopire zvuk prestravljenog disanja. Oni „oslobađaju“ šahte, smješteni su u lošijim uslovima od pasa iz Okeca, a njihova primjena je postala raširena i sistematična. Al Jazeera, medijska mreža koju u Izraelu bojkotuju jer izaziva „bezbjednosnu štetu“, prva je izvijestila o tome. Vojska je, naravno, sve porekla kao laž. Onda su dvojica reportera Haaretza objavili čitavu jezivu priču.

Bilo je vojnika koji su se pobunili kada su vidjeli nove „pse“, neki hrabriji su prenijeli svoja svjedočenja organizaciji „Šovrim Štika“. Ali praksa koju je nekad izričito zabranio Vrhovni sud, široko je rasprostranjena u vojsci. Sljedeći put kada se javnost bude bunila što se Benjamin Netanjahu ne obazire na odluke Vrhovnog suda, treba ih podsjetiti da i vojska evidentno ignoriše sudske odluke.

Proces dehumanizacije Palestinaca je dosegao vrhunac. Haaretz je objavio da glavna komanda zna za novu jedinicu, ali da životi pasa u očima vojske vrijede više od života Palestinaca. Sada i zvanično.

(Autor je izraelski novinar)

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat - Haaretz, 15.08.2024.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније