Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RSE ]

20. 08. 2024. 20:38 >> 20:41
Čitaj mi:

EPIDEMIOLOG

Epidemija morbila u Budvi ne utiče na turističku sezonu, ali je alarm za vakcinaciju

U Budvi, najposjećenijem turističkom gradu u Crnoj Gori, usred sezone prijavljena je epidemija morbila, malih boginja.

Vijest koja se našla na naslovnicama domaćih i regionalnih medija za Milka Joksimovića, epidemiologa Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore nije iznenađenje.

U Budvi je, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE), vakcinisano svega 42 odsto predškolske djece, što je najmanji procenat u Crnoj Gori. Prosjek na nivou države je 59,4 odsto.

Kako je za sticanje kolektivnog imuniteta potrebno najmanje 95 odsto vakcinisane populacije, Jokimović upozorava na mogućnost širenja epidemije:

"Imamo sve uslove za epidemiološki 'veliki požar'. Strahujemo da bi se mogao rasplamsati lokalno, a onda i na nivou države".

Budvanski Dom zdravlja je 8. avgusta prijavio epidemiju. Svih sedam oboljelih nije bilo imunizovano a za četiri slučaja je utvrđeno su epidemiološki povezani, što je kriterijum za prijavu epidemije.

U Crnoj Gori trenutno je 16 oboljelih.

Potpuna vakcinacija protiv morbila se postiže primanjem dvije doze MMR vakcine - prve nakon navršenih godinu dana, a druge prije polaska u školu.

U Domu zdravlja kažu da neki roditelji odlažu vakcinaciju djece iz zdravstvenih razloga, ali da ima i onih koji decidno kažu da ne žele da ih imunizuju.

"Možda će ova epidemija uticati da makar dio tih roditelja dovede djecu na vakcinaciju, jer je to jedini način da se spriječi bolest", kaže za RSE direktor Blažo Radoman.

Marija, majka dvogodišnje djevojčice, sa kojom smo razgovarali u Domu zdravlja, smatra da se "diže prevelika priča" oko onih koji nisu imunizovali djecu:

"Svakome svoja volja 'oće li se vakcinisati ili ne".

Anin dvogodišnji sin nije vakcinisan, jer, kako kaže, prvo treba da izliječi akutni zdravstveni problem.

"Ne pratim mnogo što se dešava oko te teme, nisam ni znala da je prijavljena epidemija", kaže Ana. Od zvanične objave epidemije je prošlo više od 10 dana.

S druge strane, Maja, majka četvorogodišnjaka, kaže da je epidemija zabrinjava:

"Moj sin primio MMR vakcinu. Poznanici su mi govorili da ga ne vakcinišemo, jer nisu ni oni svoju djecu. Ali nijesam željela da se kockam sa zdravljem mojeg djeteta".
Vakcinacija protiv malih boginja je u Crnoj Gori obavezna, a kada je roditelj izbjegava, pedijatar treba da ga prijavi zdravstveno-sanitarnoj inspekciji, koja onda podnosi prijavu sudiji za prekršaje.

U Domu zdravlja nemaju podatak koliko je bilo takvih prijava. RSE je isto pitanje uputio i lokalnom sudu za prekršaje, ali nismo dobili odgovor.

Nesavjestan roditelj može biti kažnjen iznosom od 100 do 2.000 eura.

Sezona unosi i virus iz okruženja

Uz alarmanan broj nevakcinisane budvanske djece, drugi razlog za epidemiju je što ona već mesecima postoji u zemljama okruženja, navode u IJZ.

"Epidemija već postoji u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, odakle mogu doći nosioci virusa. Veliki protok ljudi zbog turističke sezone, povećava mogućnost unošenja virusa", objašnjava Joksimović.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Bosni i Hercegovini je ove godine registrovano 7.361 oboljelih od morbila, od kojih su dva adolescenta preminula, u Srbiji do početka avgusta 255, Albaniji 40, Hrvatskoj 21, Sloveniji 16.

"Prvi put od vas čujem za epidemiju, ali nisam zabrinuta jer je moj sin vakcinisan", kaže Jelena iz Kragujevca koja ljetuje u Budvi.

U lokalnoj turističkoj organizaciji kažu da nijesu imali upita turista o epidemiji.

"Takođe nemamo informacije o negativnim posljedicama od agencija, ni hotelijera, što implicira da, za sada, nema negativnog uticaja na turističku sezonu", kaže Ljubica Pribilović iz Turističke organizacije Budve.

IJZ: Ne slati nevakcinisanu djecu u vrtiće

Joksimović smatra da bi se epidemija razbuktala da je u toku školska godina.

No, kako ona počinje za par sedmica, iz Instuta je budvanskim roditeljima preporučeno da nevakcinisanu djecu ne šalju u vrtiće, igraonice, sportske terene, produžene boravke, dok traje epidemija ili dok ih ne vakcinišu.

"Djeci koja nisu imunizovana nije mjesto u kolektivima, stav je Instituta", kaže Joksimović.

Od polovine avgusta ta preporuka uvrštena je u potvrde koju izdaje Dom zdravlja za upis djece u vrtiću ili školi. No, preporuka ne znači i obavezu, jer zakon ne ograničava boravak nevakcinise djece u obrazovnim ustanovama.

To potvrđuju i u budvanskom vrtiću, gdje kažu da su zatražili pojašnjenje i smjernice od Doma zdravlja i Instituta za javno zdravlje.
"Zakon propisuje da je naš jedini uslov za upis djeteta potvrda Doma zdravlja da je dijete zdravstveno sposobno za boravak u vrtiću", kaže za RSE Žarko Ristić, direktor vrtića "Ljubica Jovanović Maše".

RSE je uputio pitanja Ministarstvu obrazovanja koje mjere će preduzeti uoči početka školske godine, kako bi se spriječilo širenje epidemije morbila.

Kratko su odgovorili "da će pratiti smjernice" Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, ne navodeći o kakvim smjernicama je riječ.

A upravo su iz Instituta, prije par mjeseci, Ministarstvu zdravlja predložili da inicira izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima bi se boravak djece u kolektivima, posebno predškolskim, uslovio vakcinacijom.

"Mislimo da se situacija sa alarmantno niskim nivoom vakcinacije ne može popraviti bez izmjena zakona, i potom njegovom striktnom primjenom ", naglašava Joksimović.

RSE je upitao Ministarstvo zdravlja da li će pokrenuti zakonske izmjene kojima bi se spriječio upis nevakcinisane djece u vrtiće i škole, no odgovor nismo dobili.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније