Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

28. 07. 2024. 16:55 >> 16:56
Čitaj mi:

u 85. godini

Preminuo princ Mihail od Grčke i Danske

Princ Mihail od Grčke i Danske preminuo je u 85. godini u bolnici u Atini, saopšteno je u nedjelju.

Bio je poznat kao istoričar i pisac pod pseudonimom Mišel de Gres, prenosi grčkie Ekathimerini.

Bio je jedini živi unuk Džordža I. Njegov otac, princ Kristofer, bio je kraljev peti sin, a majka Fransoaza Orleanska, iz kuće Burbona. Iako su bili istih godina, on je bio stric bivšeg kralja Konstantina.

Oženio se umjetnicom Marinom Karelom, ćerkom industrijalca Teodorosa Karele. Zajedno su imali dvije ćerke, princezu Aleksandru i princezu Olgu.

Izgubio je oca kada je imao samo godinu dana, odrastao je u Maroku i Španiji, a kasnije studirao u Francuskoj, ali je uvijek volio Grčku i njenu istoriju. Tako je došao da ispuni svoje vojne dužnosti, služeći u konjičko-tenkovskom korpusu. Dugo je živio u Grčkoj i posljednjih godina je svoje vrijeme dijelio između svoje domovine i inostranstva.

Princ Mihail je bio jedini član grčke kraljevske porodice koji nije napustio Grčku poslije protivudara u decembru 1967, kada je tadašnji kralj Konstantin pokušao da zbaci huntu. Bio je i jedini član grčke kraljevske porodice koji je imao grčko državljanstvo.

On je stekao međunarodno priznanje kao autor sa desetinama radova koji su postali bestseleri, jer su kombinovali njegovo poznavanje istorije sa književnim narativom.

Njegova karijera počela je 1970. godine, fokusirao se na istorijske teme i pokrivao širok raspon od Grčke do Otomanskog carstva.

Detalji sahrane biće naknadno saopšteni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније