Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

18. 07. 2024. 08:51 >> 08:51

REPUBLIKANSKA KONVENCIJA

Džej Di Vens prihvatio nominaciju za potpredsjednika SAD

Kandidat za potpredsjedika SAD američki senator Džej Di Vens predstavio se naciji na republikanskoj konvenciji kao dijete zaboravljenog industrijskog grada u Ohaju koji će se boriti za radničku klasu ako bude izabran u novembru.

Opisujući svoje životno putovanje od teškog djetinjstva do američkih marinaca, pravnog fakulteta Jejla i konačno američkog Senata, Vans se predstavio Amerikancima dok je koristeći svoju priču tvrdio da razumije njihovu svakodnevnu borbu.

"Odrastao sam u Midltaunu u Ohaju, malom gradu u kome su ljudi govorili šta misle, gradili svojim rukama i voljeli svog Boga, svoju porodicu, svoju zajednicu i svoju zemlju cijelim srcem. Ali to je takođe bilo mjesto koje je američka vladajuća klasa u Vašingtonu odbacila i zaboravila“, rekao je Vens, zvanično prihvatajući nominaciju stranke na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju.

Optužio je "političare od karijere" poput predsjednika Džoa Bajdena – za koga je Vens primijetio da je u politici duže nego što je živ – da uništavaju zajednice poput njegove lošom trgovinskom politikom i inostranim ratovima.

"Vizija predsjednika Trampa je tako jednostavna, a opet tako moćna", rekao je, "Završili smo, dame i gospodo, sa opsluživanjem Volstrita. Posvetićemo se radnom čovjeku", poručio je Vens.

Takođe je više puta apelovao na radničku i srednju klasu u Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu - tri države koje će vjerovatno odlučiti izbore 5. novembra.

Vens je opisao svoju baku "Mamav", koja ga je odgajala dok se njegova majka borila sa zavisnošću - i pozdravio svoju majku, Beverli, koja je gledala njegov govor.

"Ponosan sam što mogu da kažem da je moja mama večeras ovde, 10 godina čista i trezna", rekao je Vens.

Vensov debi u udarnom terminu, manje od dvije godine nakon što je preuzeo svoju prvu javnu funkciju, završio je meteorski uspon koji se poklopio sa njegovom transformacijom iz žestokog Trampovog kritičara u jednog od njegovih najodanijih branilaca.

On je jedan od nekoliko republikanaca visokog profila, kao što su američki senatori Ted Kruz i Marko Rubio, čiji je preokret od kritičara do lojaliste podvukao Trampovo preuzimanje stranke.

Vens je pomogao da se Trampovi populistički instinkti oblikuju u politički program koji bi povukao SAD iz njihove dominantne uloge u globalnim poslovima, i odličan kandidat da nosi Trampov slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Njegov govor je obuhvatio mnoga osnovna načela Trampizma, obećavajući da će dati prednost domaćoj proizvodnji u odnosu na kineski uvoz i upozoravajući saveznike da više neće dobiti "besplatnu vožnju" u obezbeđivanju mira u svijetu.

Vens se protivio vojnoj pomoći Ukrajini i branio Trampove pokušaje da Bajdenu preokrene svoj izborni poraz 2020. On je tvrdio da vlada mora učiniti više da pomogne radničkoj klasi ograničavanjem uvoza, podizanjem minimalne plate i suzbijanjem korporativne velikodušnosti.

Ti stavovi, koji su u suprotnosti sa tradicionalnim pro-poslovnim stavom Republikanske stranke, ipak pomno prate Trampov program.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније