Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ Glas Amerike ]

16. 07. 2024. 15:18 >> 15:19

EKSPERT ZA GLAS AMERIKE

"Veliki bezbjednosni propust, Tramp za malo izbjegao smrt"

Atentat na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji, u kojem su ubijeni napadač i jedan posjetilac, otvorio je brojna pitanja u Americi, a jedno od najčešće postavljenih je kako su bezbjednosne službe napravile grešku.

Felipe Rodrigez, profesor na njujorškom Džon Džej koledžu i bivši istražitelj njujorške policije, kaže za Glas Amerike da se radi o "velikom propustu bezbjednosnih službi i da će biti potrebna duga i temeljna istraga da se utvrdi gdje su bile greške".

Za atentat na Trampa osumnjičen je Tomas Metju Kruks, stanovnik grada Betel Park u Pensilvaniji, a za sada nema informacija o mogućem motivu.

Profesor Rodrigez ukazuje da se, prema zasad dostupnim informacijama, radi o “usamljenom vuku” i da nema indicija da je Kruks bio povezan sa bilo kakvom terorističkom grupom.

“Izgleda da je Kruks djelovao na svoju ruku. Još moramo da dobijemo mnogo forenzičkih dokaza sa njegovih telefona i kompjutera da bismo vidjeli kakve stranice je posjećivao na društvenim mrežama. Da li ga je na bilo koji način radikalizovala neka ekstremistička grupa”, kaže Rodrigez.

 

Usljed sve većeg pritiska zbog velikog bezbjednosnog propusta, američka tajna služba je najavila da će sarađivati sa nezavisnim tijelom koji će se baviti revizijom cijele situacije.

Na Trampa je pucano sa jedne od zgrada u okruženju u trenutku dok je držao govor na bini, a pored napadača koga je ubila policija, stradao je i lokalni vatrogasac koji je pokušao da zaštiti svoju porodicu.

“Ta zgrada je trebalo da bude obezbijeđena. Kada pogledamo udaljenost, 400 jardi (365 metara), to zaista nije bilo tako daleko jasnom linijom vida. To je visok nivo prijetnje, nije kao da je neko pucao iza tribine. A kada zapravo pogledamo video snimak, da predsjednik nije bio okrenut napred nego na stranu, taj pucanj bi mu vjerovatno oduzeo život. Bilo je veoma blizu”, navodi Rodrigez.

Policija je saopštila da su pronašli materijal za pravljenje bombi u Kruksovom automobilu i njegovoj kući, kao i da je njegov otac kupio automatsku pušku koju je mladić koristio kada je pokušao da ubije Trampa.

Sagovornik Glasa Amerike podsjeća da je istraga još u početnoj fazi i da ima mnogo tehničkih detalja koje je potrebno utvrditi prije nego što se donesu konačni zaključci.

“Da li je otišao na krov i ranije ostavio pušku? Znamo da je ta osoba bila relativno bistra. Bio je pomalo usamljen, pojedinac koji se nije, u društvenom smislu, baš slagao sa drugima. Ali to ne znači da nije posjedovao neku vrstu visokog kapaciteta ili intelekta”, objašnjava Rodrigez.

Kako je prenijela agencija Asošijeted pres, na skupu su bili članovi protivsnajperskog i tima Tajne službe za sprečavanje napada, prema rečima dvojice službenika za sprovođenje zakona. Teško naoružani tim za sprečavanje napada, čije je šifrovano ime Tajne službe "Sokolovo oko", odgovoran je za eliminisanje prijetnji kako bi drugi agenti mogli da zaštite i odvedu osobu koju štite. Kontrasnajperski tim, poznat pod šifrovanim imenom "Herkul", koristi dalekozore i opremljen je snajperskim puškama za suočavanje sa prijetnjama iz velike daljine.

“Ko god da je bio zadužen za detalje, trebalo je da vidi tu prijetnju. Bilo je prilično očigledno direktnom linijom vida. Ako nisu mogli da vide, trebalo je na to mjesto da bude postavljen neko od lokalnih službenika. U njujorškoj policiji, recimo, ponekad moramo da obezbedimo nadvožnjake kada predsednik posećuje grad. Zato se trudimo da na svaku poziciju koja je očigledna ili predstavlja pretnju postavimo policijsko osoblje”, kaže Rodrigez.

Bivši inspektor njujorške policije tvrdi i da je jedan od mogućih problema u subotu bio nedovoljan broj policajaca na “prilično velikom području” gdje se održavao miting. Navodi i da mu djeluje, na osnovu do sada objavljenih informacija, da je drugi problem mogao da bude slaba komunikacija između pripadnika službi.

Profesor Rodrigez smatra da bi u budućnosti jedno od rešenja koje bi moglo da smanji rizik od ovakvih incidenta mogla da bude upotreba moderne tehnologije, poput bespilotnih letjelica.

“Nažalost, mnogi ljudi ne vole da vide prisustvo policije, ali ponekad je to najbolji način da se izbuegnu ovakve situacije. U današnje vrijeme imamo specijalnu opremu i možemo da upotrijebimo nevjerovatnu tehnologiju, satelite. Neko je napravio grešku. Trebalo je da postoji dodatno obezbjeđenje tako blizu. Ovo je lako mogao da bude smrtonosni hitac za predsjednika Trampa”, zaključio je Rodrigez.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније