Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

11. 07. 2024. 18:31 >> 18:31

GLASANJE EUROPOSLANIKA

O novom mandatu Ursule fon der Lajen 18. jula

Europoslanici će glasati 18. jula o novom mandatu Ursule fon der Lajen na mjestu predsjednice Evropske komisije, proizilazi iz konačnog dnevnog reda njihove plenarne sjednice u Strazburu, koji je danas objavljen. Glasanje će se održati u 13 sati poslije prijepodnevne rasprave, rekla je portparolka Evropskog parlamenta.

Vođe evropske dvadesetsedmorice su se na samitu krajem juna složili da predlože Ursulu fon der Lajen za drugi mandat. Ona je tokom prvog petogodišnjeg mandata na čelu Evropske komisije upravljala nizom kriza od kovida do rata u Ukrajini.

Da bi dobila potvrdu Evropskog parlamenta njemačka zvaničnica treba da dobije najmanje 361 glas od 720 poslanika.

Glasa se tajno, a parlamentarni izvori kažu da bi rezultat mogao da bude "tijesan".

Evropska narodna partija (EPP) čiji je Fon der Lajen član je i dalje najveća grupacija u Parlamentu poslije evropskih izbora u junu, sa 188 poslanika.

Socijaldemokrate (S&D) imaju 136 mjesta i liberali iz grupacije Obnovimo Evropu (Renew Europe) 77 poslanika.

Ta velika koalicija koja tradicionalno objedinjuje te tri grupacije ima dovoljno poslanika da se ponovo izabere Fon der Lajen.

Ali sve te grupe očekuju da će biti odstupanja iz njihovih redova, što bi moglo da navede bivšu njemačku ministarku da traži pomoć ekologa (53 mjesta) da bi bila sigurna da će dobiti potrebnu podršku.

S druge strane svako njeno okretanje poslanicima ekstremno desničarske grupe Evropski konzervativci i reformisti (ECR) koja se povezuje sa šeficom italijanske vlade Đorđom Meloni, je crvena linija za Renew, S&D i Zelene.

Ursula fon der Lajen je ove nedjelje na odvojenim sastancima dugo odgovarala na pitanja poslanika grupa Renew, S&D i Zeleni, gdje su joj tražili da iznese političku "mapu puta" za narednih pet godina kako bi mogla da uvjeri svaku političku grupaciju da joj pruži podršku.

To je kompleksan zadatak s obzirom na razlike oko migrantske politike ili Zelenog pakta. Konzervativci hoće pauzu oko ekoloških zakona koje naprotiv socijalisti hoće da pojačaju.

Na plenarnom sastanku od 16. do 19. jula prvom poslije izbora, evroposlanici treba takođe u utorak ponovo da izaberu Maltežanku Robertu Metsolu (EPP) na mjesto Predsjednice Parlamenta, i da izaberu potpredsjednike parlamenta i zvaničnike za administrativna pitanja, što su mjesta koja se dijele među političkim grupama.

Ovi pregovori se vode u trenutku kada se bilježi jak prodor ekstremne desnice. Nova ekstremno desničarska grupa Patrote za Evropu, sada je treća grupa po snazi u Parlamentu, sa 84 evroposlanika, a okuplja između ostalih francusko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i Fides mađarskog premijera Viktora Orbana koja traži odgovorne pozicije uprkos takovanog "sanitarnog kordona" koji želi da joj nametne većinska koalicija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније