Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

10. 07. 2024. 12:56 >> 12:56

UDRUŽILI SE NJEMAČKI AFD i ČEŠKI SPD

Još jedna krajnje desna grupa u Evropskom parlamentu

Evropski parlament imaće u novom sazivu čak tri krajnje desne, euroskeptične političke grupe pošto su dogovor o stvaranju najnovije takve poslaničke grupe potvrdili predstavnici desničarske Alternative za Njemačku (AfD) i lider češke populističke partije Sloboda i direktna demokratija (SPD) Tomio Okamura.

Odluka u ujedinjenju u političku grupu 28 evroposlanika iz devet članica Evropske unije treba da bude objavljena tokom večeri 10. jula, prenijeli su mediji.

Za formiranje nove političke grupe u EP potrebna su najmanje 23 poslanika iz sedam zemalja.

Kako prenosi njemački portal Velt (Welt), AfD, koja ima i najviše poslanika u novoj grupi, predložila je da se ona zove "Evropa suverenih nacija".

AfD, koja je zbog ekstremnih stavova u nekoliko njemačkih pokrajina pod nadzorom Službe za zaštitu ustavnog poretka, imaće u novoj grupi 14 poslanika. Velt prenosi i da će šef nove političke grupe biti poslanik AfD iz istočne pokrajine Tiringije Rene Aust.

U novom savezu krajnje desnice će vjerovatno biti češka Sloboda i direktna demokratija Tomia Okamure, francuska nacional-konzervativna partija Rekonket Erika Zemura, bugarski Preporod, poljska Konfederacija - Sloboda i nezavisnost, španska Se Acabo la Fiesta (Zabava je gotova), Republika iz Slovačke, mađarski radikalno desni Pokret naša domovina (Mi Hazánk Mozgalom) i litvanska Unija naroda i pravde.

Jedan portparol AfD rekao je da će nova frakcija ostati otvorena i za druge partije koje bi da se pridruže.

Tomio Okamura, lider češke SPD koja ima jednog evroposlanika, rekao je da je nova grupa programski protiv evropskog Zelenog sporazuma, imigracije i islamizacije Evrope, prenijela je češka agencija ČTK.

Gotovo sve partije koje su u prethodnom sazivu činile krajnje desnu, evroskeptičnu političku grupu Identitet i demokratija prešle su sada u novu, veću grupu Patriote za Evropu, koja je okupljena oko partije Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana.

Okamura je za Međunarodni radio Prag rekao da njegov SPD to odbacuje, jer su sve ranije članice ID glasale za Zeleni sporazum, i donedavno podržavale migracije u Evropu.

U grupi Patriote za Evropu su uz Fides i partija ANO bivšeg češkog premijera Andreja Babiša i francusko krajnje desno Nacionalno okupljanje, koje ima čak 30 poslanika. Ta je grupa treća po broju poslanika u Evropskom parlamentu i pretekla je do sada najjaču desničarsku i evroskeptičnu grupu Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), koju predvode Braća ita, premijerke Đorđe Meloni, i poljska stranka Pravo i pravda.

AfD se nije priključila novoj grupi Patriote za Evropu uglavnom zbog rezervi pojedinih partija u njoj, pišu njemački mediji.

AfD u novom sazivu Evropskog parlamenta ima 15 poslanika, ali je donedavni lider evroposlanika te partije Maksimilijan Krah posle nedavnih izbora isključen iz partije zbog neonacističkih izjava.

Zbog izjava Maksimilijana Kraha, koji je i dalje evroposlanik, uoči izbora za Evropski parlament su svi evroposlanici AfD isključeni iz tadašnje grupe Identitet i demokratija.

Krah je posle izbora isključen iz partije, ali je ulazak u Patriote za Evropu za AfD ostao blokiran, iako je po političkim idejama veoma bliska mnogim partijama u toj grupi, pišu mediji.

Vrh AfD, prema pisanju njemačke agencije DPA, zastupa teoriju da evropske vlade, prije svega njemačka, sprečavaju Viktora Orbana da sarađuje sa AfD.

"Partije u 'Patriotama za Evropu' su podložni političkim, spoljnopolitičkim i spoljno-ekonomskim pritiscima prema kojima mi u ovom trenutku moramo da imamo obzira", rekla je šefica AfD Alis Vajdel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније