Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

15. 07. 2024. 20:01 >> 20:01

Nakon smrti mlade planinarke

Rumunija udvostručila kvote za ubijanje medvjeda

Parlament Rumunije je usvojio zakon kojim se dozvoljava ubijanje gotovo 500 medvjeda tokom ove godine, a zakon je donijet nekoliko dana poslije smrti jedne mlade planinarke koju je ubio medvjed.

Tu mjeru su udruženja za zaštitu životinja ocijenila kao neefikasnu.

Poslanici su pozvani sa ljetnje pauze da glasaju o tom hitnom tekstu, pošto je prošlonedjeljna smrt 19-godišnje djevojke izazvala jake emocije u zemlji.

Predsjednik Klaus Johanis rekao je tada da je „šokiran smrću djevojke“, ocijenivši da je bilo „previše medvjeda“, dok je premijer Marsel Čolaku sazvao vanrednu sjednicu parlamenta koja je održana danas. Poslanici su minutom ćutanja odali počast žrtvi.

Zakon koji je usvojen velikom većinom daje zeleno svjetlo za ubijanje 480 medvjeda ove godine, u poređenju sa 220 u 2023. godini.

Podnosioci zakona su naveli da postoji „prenaseljenost“ ove zaštićene vrste životinja što je dovelo da „alarmantno stanja“ i porasta napada.

Svjetski fond za prirodu osudio je „zakon koji ne rješava apsolutno ništa“.

„To je matematička računica koja pretpostavlja da što je manje medvjeda, to je manji rizik od napada“, naveo je fond i dodao da prije svega treba raditi na prevenciji i ciljanom eliminisanju problematičnih medvjeda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније