Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RTS [ R.B. ]

14. 07. 2024. 08:38 >> 08:38

BAČENE KOCKE

Sljedeće sedmice tajno glasanje u Evropskom parlamentu

Evropski parlament sljedeće nedjelje glasa o tome da li aktuelna predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zaslužuje drugi mandat. Podršku je po svemu sudeći obezbijedila. A sa novim-starim licima u evropskim institucijama i kalkulacije - da li će se mijenjati politika prema regionu.

Nakon bačene kocke u Evropskom savjetu, i dobijene podrške od šefova država Unije, nova-stara predsjenica Komisije čeka ishod, tajnog, glasanja u Evropskom parlamentu.

Oni koji su prethodnih pet godina pratili njenu politiku, očekuju kontinuitet - prije svega, snažnu podršku prijemu zapadnog Balkana i od nedavno Ukrajine, Gruzije i Moldavije.

"Podrška na riječima, ali kada je riječ o ambicijama da se preduzmu konkretni koraci i da se zaista taj posao privede kraju, to je nešto što treba videti kolike će zaista biti ambicije nove evropske administracije. Treba vidjeti takođe i ko će zauzeti mjesto komesara za proširenje“, kaže Dušna Gajić, dopisnik RTS-a iz Brisela.

Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Njemačke je rekao da će novo evropsko rukovodstvo biti više usmjereno na postizanje homogenosti same Evropske unije i suočavanje sa brojnim globalnim problemima.

"U tome Zapadni Balkan može najviše da očekuje pristup pojednim segmentima evropskog jedinstvenog tržišta“, kaže Radičević.

Izvjesno će Unija, kažu analitičari, u trenutku kada se Ukrajina približi pregovorima o primirju morati prema njoj da bude blagonakona.

"Zapadni Balkan, pa i Srbija bi u toj situaciji mogli da kolateralno iskoriste tu situaciju i da taj zamah ka politici proširenja iskoriste za napredak. Kada je riječ o Srbiji, u situaciji, u kojoj brojne zemlje članice imaju snažne stavove prema pitanju odnosa prema Rusiji, usklađenosti sa spoljnom politikom, prema pitanju vladavine prava - ne treba zaboraviti ni stalno pitanje dijaloga Beograda i Prištine, djeluje da je Srbija nije u situaciji da ostavi brzi napredak“, naveo je Gajić.

Izvjesno je da će bivši portugalski premijer Antonio Kosta predsjedavati Savjetu Evropske unije - socijaldemokrata bi predstavljao zemlje s juga Evrope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније