Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

06. 06. 2024. 09:29 >> 09:31
Čitaj mi:

IATA

Globalne avio-kompanije povećale prognoze rasta profita

Međunarodna asocijacija za vazdušni transport (IATA) povećala je prognozu profita za avio industriju u ovoj godini i predviđa prihod od 996 milijardi USD – rekordno visok nivo i skok od 9,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izgledi profitabilnosti za ovu godinu, objavljeni u tokom IATA godišnje generalne skupštine održane u Dubaiju, predviđaju očekivani neto profit na 30,5 milijardi USD, u odnosu na prethodnu prognozu od 25,7 milijardi USD objavljenu u decembru prošle godine, prenosi Biznis.ba.

„Sa rekordnih pet milijardi putnika avionom koji se očekuju ove godine, ljudska potreba za letenjem nikada nije bila jača. Štaviše, globalna ekonomija računa na vazdušni teret za isporuku 8,3 triliona USD trgovine koja do kupaca stiže avionom”, rekao je generalni direktor IATA-e, Willy Vols.

Ali dok prihodi i profiti uživaju u rastu, troškovi takođe skaču, ostavljajući profitne marže tankima, navodi se u izvještaju IATA-e.

Očekuje se da će ukupni troškovi globalnih avio-prevoznika dostići 936 milijardi USD, prema projekcijama te industrije, što predstavlja godišnji porast od 9,4 odsto i rekordno visok nivo.

Takođe se predviđa povrat na uloženi kapital u ovoj godini od 5,7 odsto, što je oko 3,4 procentna poena (ppt) ispod prosječne cijene kapitala.

„Avio-industrija je na putu ka održivom profitu, ali postoji veliki jaz koji još treba pokriti. Povrat na uloženi kapital od 5,7 odsto znatno je ispod cijene kapitala, koja je preko devet odsto”, upozorio je Vols.

Direktor IATA-e pozvao je na rješavanje problema u lancu snabdijevanja koji godinama muče industriju, kao i na “olakšanje” od onoga što je nazvao “paradom teških propisa i sve većim poreskim predlozima".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније