Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RTS ]

23. 05. 2024. 07:37 >> 07:38
Čitaj mi:

Humanitarna katastrofa u Rafi

Netanjahu: Palestina je nagrada za terorizam

Sukob Izraela i Hamasa – 230. dan. IDF su u posljednja 24 sata gomilale trupe oko Rafe na jugu Gaze i vodile borbe na sjeveru enklave – poginula su trojica vojnika i najmanje sedmoro civila. Dalje od borbi, zvaničnici su različito reagovali na odluku Španije, Norveške i Irske da priznaju Palestinu. Egipat, Turska i Saudijska Arabija pozdravile su potez, Njemačka, Francuska i SAD su pozvale na pregovore i strpljenje, dok je Izrael negodovao u više navrata i povukao ambasadore iz Madrida, Osla i Dablina.

Izraelske snage su tokom prethodnog dana nastavile sa gomilanjem trupa oko grada Rafe na jugu Pojasa Gaze, dok se operacije vode i na sjeveru, gdje je poginulo najmanje sedmoro palestinskih civila i trojica izraelskih vojnika.

Humanitarna katastrofa na jugu enklave je sve veća, a Ujedinjene nacije su morale da obustave distribuciju hrane u ovom području zbog nedostatka zaliha i loših bezbjednosnih uslova.

Dalje od borbi, Španija, Norveška i Irska priznale su Palestinu, odluka stupa na snagu 28. maja, a evropske zemlje drugačije su pristupile ovom pitanju.

Francuska i Njemačka su saglasne da nije pravo vreme za takav čin, dok američki predsjednik Džozef Bajden traži da se pitanje dvije države riješi pregovorima, a ne jednostranim priznanjem.

Sa druge strane, Egipat, Saudijska Arabija i Turska pozdravljaju odluku evropskih zemalja o priznavanju Palestine.

Izrael je u prvom koraku reagovanja opozvao svoje ambasadore u Oslu, Madridu i Dablinu. Premijer te zemlje Benajmin Netanjahu je istakao da je "priznavanje Palestine nagrada za terorizam", te da "neće donijeti mir, niti ih spriječiti u nameri da pobijede hamasovce".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније