Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ RTS ]

22. 06. 2024. 11:34 >> 11:40
4
Čitaj mi:

cijene nekretnina u beogradu

Kvadrat stana na Vračaru i do 10.000 eura

Najskuplji stan prodat u Srbiji ove godine bio je na Vračaru i koštao je 1,22 miliona eura, piše Portal RTS-a.

U toj beogradskoj opštini najskuplji su kvadrati. Idu i preko 10.000 eura, a garažno mjesto košta čak 73.000 evra, podaci su Republičkog geodetskog zavoda.

A oni koji stanove prodaju kažu da cijene već godinama rastu, ali da se za one skuplje, kupac lakše nađe bez cjenkanja.

Ako želite da živite u Beogradu ili nekom od drugih većih gradova to će vas dosta koštati.

Ipak, u vrijeme kada štednja u bankama više liči na čuvanje novca u sefu nego na investiciju, nekretnine su na cijeni.

"Kupovina je kod nas postala stvar sigurnosti, ali i priliva kapitala. To je neka profitna stopa od nekih pet, šest odsto na godišnjem nivou. Recimo za dvadeset godina se isplati ta kupovina, a što se tiče količine para, otkud te pare. Prvo niste imali gdje da ih plasirate ako ste imali viška. Drugo, pojavila se određena količina doznaka iz inostranstva. Prije svega, tu mislim i na određeni broj Ukrajinaca, Rusa i Arapa", rekao je Milić Đoković, sudski procjenitelj za nekretnine.

I dok se za manje stanove najviše gleda cijena i broj kvadrata, luksuzne nekretnine kupuju se na komad, a cijenu diktiraju dizajn, oprema i lokacija.

Tu nema cjenkanja, a plaća se uglavnom gotovinom. Takvi stanovi i u Novom Sadu i Nišu dostižu i pola miliona eura.

"Luks stan kada se pojavi u ponudi nije definisan po cijeni po kvadratu nego je cio paket uračunat i onda kada se to sabere dođemo do toga da dobijemo cijene koje su po kvadratu negde četiri, pet, šest hiljada. To nije prava mjera onog što se dobija jer u tom paketu dobija mnogo toga više nego što definiše cijena po kvadratu", rekao je Dragan Rabatić, direktor agencije za nekretnine u Novom Sadu.

Luksuzni stanovi se traže i u Nišu.

"Uglavnom ih traže keš kupci. Kreditni kupci su više za neke jeftinije stanove koji se nalaze po obodima grada, a u centru grada luksuzne apartmane stanove, već opremljene, koji bi bili ili kao investicija za izdavanje ili za sam život traže isključivo keš kupci", rekla je Nevena Đorđević iz niške agencije za nekretnine.

Kvadrati su poskupjeli u cijeloj Evropi

Rast cijena nekretnina, posebno luskuznih, počelo je u vrijeme pandemije.

U cijeloj Evropi kvadrati su poskupjeli - negdje i trostruko.

Bilo da je riječ o Minhenu, Milanu i gradovima regiona, za porijeklo novca se i ne pita previše. Ipak naš zakon o sprečavanju pranja novca i finanisranju terorizma je jasan.

"Za 15.000 eura ne možete kupiti nikavu nekretninu morate dokazati poreklo novca, otvoriti bankovni račun, položiti na bankovni račun, postati rezident Srbije, zatim sa tim novcem raspolagati, eventualno platiti nekretninu", naveo je Branko Đorđević iz "Vizija Računovodstvo".

Uvijek ima onih koji pokušavaju da nađu rupu u zakonu i kroz nekretnine operu novac iz sive zone - i to bi, kaže, moglo biti djelimično opravdanje naduvanih cijena nekretnina.

S druge strane, Beograd postaje adresa za sve veći broj stranih i domaćih menadžera, preduzetnika, informatičara i drugih sa visokim primanjima.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније