Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

klix.ba [ R.B. ]

22. 06. 2024. 21:57 >> 21:57

ELEKTRIČNA VOZILA

Maroko postaje nova baza Kinezima za proizvodnju auto-baterija

S obzirom na to da kineski proizvođači baterija dominiraju svjetskim tržištem, a u Evropi je njihov put u najmanju ruku trnovit, Kinezi se okreću drugim partnerima. Maroko postaje nova baza Kinezima za proizvodnju baterija za električne automobile.

Čini se da je Evropa još uvijek neodlučna u kojem smjeru će se kretati mobilnost u bliskoj budućnosti. Ono što je poznato je da dinamika potražnje za električnim vozilima u padu zadnjih mjeseci i da se ne nazire optimizam.

S jedne strane, uvećane tarife koje EU namjerava početkom jula uvesti na električne automobile uvezene iz Kine ne izgledaju kao najbolja ideja ako se želi motivisati kupce na kupovinu pristupačnih vozila bez emisija. S druge strane, Evropa je već ranije na ključnim tržištima, poput Njemačke, odustala od poticaja za njihovu kupovinu.

Takođe, mnogi brendovi odustaju od svojih planova za elektrifikaciju, igrajući na kartu hibridne tehnologije. U međuvremenu, evropska mreža punionica je još uvijek oskudna i nije moguće uspostaviti lanac opskrbe baterijama koji je dovoljno moćan da smanji zavisnost o Kini.

Upravo ovaj problem s punjačima i baterijama stvara plodno tlo Kinezima u Maroku. Ova sjevernoafrička država s jako razvijenom auto-industrijom na putu je da postane centar za kineske proizvođače baterija kako bi odatle mogli lakše ući u Evropu.

Stari kontinent malo po malo gubi investitore u ovoj oblasti u odnosu na druge zemlje, poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade ili, kako vidimo, Maroka. Sjevernoafrička zemlja takođe ima prednost, jer je regija bogata resursima, kao što su fosfati, kobalt ili mangan, a oni su ključni ne samo za proizvodnju LFP baterija, već i za ukupnu električnu mobilnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније