Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ R.B. ]

22. 06. 2024. 21:23 >> 21:22

"Spektakularno neposlušni!"

Parada ponosa održana po peti put u Skoplju

Skoplju je danas popodne po peti put održana Parada ponosa (Pride), ovoga puta pod motom "Spektakularno neposlušni!".

Sa skopske parade ponosa je poslata poruka da je ona zapravo zahtjev institucijama da zaštite ljudska prava i slobode svih građana i garantuju siguran život, jednake mogućnosti, nediskriminaciju i socijalnu uključenost za sve, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Od vlade je zatraženo da obezbijedi obrazovni sistem, nastavne planove i programe koji će graditi poglede na svijet budućih generacija zasnovanih na demokratskim vrijednostima, solidarnosti, empatiji i brizi, a od parlamenta se očekuje da usvoji zakon o matičnim knjigama sa uključenim modelom za pravno priznanje roda na osnovu samoopredjeljenja.

Protestni marš je počeo u parku "Žena borac" prekoputa Sobranja, a učesnici su, predvođeni kamionom sa muzikom i zastavom duginih boja, u veseloj atmosferi prošli centralnim gradskim ulicama.

Protestna kolona je prošla i pored zgrade Vlade Sjeverne Makedonije, da bi marš zavšio žurkom na stadionu ARM u Gradskom parku, gdje je najavljen bogat kulturno-zabavni program, uz žive svirke, kao i nastupe spektakularnih drag kraljica iz zemlje i regiona i DJ setove.

 

 
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније