Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Samir Huseinović (Sarajevo)  [ DW ]

22. 06. 2024. 08:17

Kako je nestala struja na Balkanu

Split bez semafora

Još nema zvaničnih informacija o tome šta je dovelo do kolapsa elektroenergetskog sistema zbog čega su veliki djelovi četiri balkanske države ostali bez električne energije u petak.

Direktor Nacionalnog dispečerskog centra elektroprenosnog sistema Crne Gore Ranko Redžić kaže da „ovakav poremećaj nije zabilježen za trideset godina“.

„Poremećaj je bio regionalnih razmjera i zahvatio je veće djelove Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, i značajan dio Hrvatske. Još nemamo informaciju šta je izazvalo ovaj događaj. Došlo je do nestanka napona, ispali su pojedini elementi, u sistemima u okruženju i našem sistemu. Mi smo te elemente vratili pod napon“, kazao je Redžić, dodajući da se uzrok još ispituje.

Preopterećeni vodovi

On se osvrnuo i na informacije da je do nestanka došlo usljed velikog požara kod dalekovoda od 400 kV na nepristupačnom terenu na granici između Crne Gore i BiH.

„To se još ispituje. Vrlo je lako moguće da se to desilo“, rekao je, dodajući da Crna Gora još nema podatak o tome da je uzrok kvara krenuo iz ove zemlje.

„Onog trenutka kada se formira komisija i kada se okonča istraga, znaćemo šta se desilo i kako je sve teklo. Za sada nema osnova da vjerujemo da je uzrok kolapsa ljudski faktor“, zaključio je Redžić.

Televizija N1 prenosi izjavu crnogorskog ministra energetike Saše Mujovića koji kaže da je problem nastao kao „posljedica velikog porasta dnevnog opterećenja ali i velikih temperatura“.

„Kada imate ta dva uzorka međusobno povezana, onda imate situaciju da električnu energiju ne možete na pravi način prenositi prenosnim vodovima, odnosno vodovi su preopterećeni i dolazi do njihovih ispada. Ispad jednog voda znači preopterećenje drugog i tako je došlo do ovog što se dogodilo“, kaže Mujović.

Prazni tramvaji u Sarajevu

Kolaps u saobraćaju u mnogim gradovima regiona

Iz Nezavisnog operatora sistema BiH saopšteno je da je razlog prekida snabdijevanja električnom energijom „problem u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje ključnih 400 kV interkonektivnih vodova“. To je za posljedicu imalo „kaskadno prenošenje poremećaja“ na Elektroenergetskom sistemu BiH.

Veći dio ove zemlje ostao je bez električne energije, usljed čega je u mnogim gradovima došlo i do kolapsa u saobraćaju. U Sarajevu je, kako prenose lokalni mediji, više osoba satima ostalo zarobljeno u liftovima, dok su pojedini djelovi grada ostali i bez vode, i to u danu kada se bilježe rekordno visoke temperature.

Poremećaj se prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, zbog čega je gotovo cijela Dalmacija ostala bez električne energije.

„S obzirom na to da su iz cijelog napona ispali BiH, dio Hrvatske, Crna Gora i Albanija, utvrđuju se detalji i uzroci. Naše službe nijesu utvrdile da se radi o bilo kakvom kvaru kod nas. Kako se radi o principu spojenih posuda, i dio naše mreže je ostao bez napona“, izjavio je ministar privrede Hrvatske Ante Šušnjar.

Pokrenuta istraga na evropskom nivou

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema Hrvatske Danko Blažević kaže da je na evropskom nivou pokrenuta istraga o ovom slučaju.

„Dio posla operatora prenosnih sistema je da odmah reaguju i imali smo telekonferenciju na evropskom nivou. Dogodio se nesretni splet okolnosti da su dva dalekovoda, jedan u Crnoj Gori, drugi u Albaniji, ispala iz pogona u kratkom vremenu“, pojasnio je Blažević.

Leto je uvek kritično jer svi uključuju klima-uređaje

Albanska ministarka energetike Beljinda Baluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i djelovima Hrvatske i BiH.

„Istraga će potrajati, ali rane analize sugerišu da su velike količine energije u prenosnom sistemu i vrlo visoke temperature stvorile ovaj tehnički problem“, kazala je Balluku.

Domino efekat

Govoreći o tome kako je moglo doći do ovakvog kolapsa, stručnjak za energetiku i nekadašnji generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić kaže da se ovakvi raspadi sistema često dešavaju u ljetnje vrijeme.

„Vjerovatno je usljed velike potrošnje energije došlo do velikog opterećenja i ako je došlo do kvara, odnosno ispadanja dalekovoda zbog preopterećenja, onda se to po sistemu domino efekta prenijelo po cijeloj regiji“, kazao je Jerlagić za BH radio 1.

Stručnjaci upozoravaju da je u posljednje dvije godine za više od 20 odsto povećana potražnja električne energije i da povećana potrošnja zahtjeva i adekvatnu infrastrukturu.

Elektro-mreže u regionu se ne obnavljaju odgovarajućom dinamikom pa će sličnih „ispada“, predviđa se, biti i u buduće.

Zato se, između ostalog, preporučuju alternativni izvori energije – postavljanje krovnih solarnih panela, dok bi obnova postojećih mreža zahtijevala i nepopularne mjere – povećanje cijene električne energije.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније