Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ RTS ]

22. 06. 2024. 07:31 >> 07:31

HEZBOLAH SPREMAN DA SE BRANI

UN: Svijet ne smije dozvoliti novu Gazu u Libanu

IDF nastavlja sa ofanzivom u Rafi, na jugu Gaze, sa željom da završi zauzimanje grada. Lokalne palestinske vlasti tvrde da su Izraelci bombardovali izbjeglički kamp Mavasi, na jugu enklave. Nešto sjevernije, raste rizik od izbijanja rata Hezbolaha i Izraela. Iran smatra da je Hezbolah spreman na odbranu, te da je "možda i vrijeme". Generalni sekretar UN-a poručuje da svijet ne smje dozvoliti "novu Gazu u Libanu".

Izraelska vojska (IDF) intezivirala je ofanzivu na jugu Pojasa Gaze, gdje je u prethodnom danu poginulo više od 40 Palestinaca.

IDF pokušava da završi zauzimanje Rafe, koja im je u fokusu od početka maja, a tenkovi se probijaju u zapadni i jseverni dio grada, dok su trupe već zauzele istok, jug i centar.

Lokalni palestinski zvaničnici tvrde da je najmnje 25 Palestinaca stradalo u Mavasiju na zapadu Rafe, tokom tenkovskog granatiranja šatora u kojem su smještene raseljene porodice.

Novi sukobi su izbili i na Zapadnoj obali, kod Kalikilije, pošto je izraelska policija ubila dvojicu Palestinca koji su prethodno zapucali na vojnike usljed pokušaja hapšenja.

Nešto sjevernije, raste rizik od izbijanja rata između Hezbolaha i Izraela. Američki državni sekretar Entoni Blinken poručuje izraelskim zvaničnicima da je potrebno da se izbjegne dalja eskalacija sukoba u Libanu.

Sa druge strane, Misija Irana pri Ujedinjenim nacijama smatra da je Hezbolah "sposoban da se brani od Izraela", te da je "možda i vrijeme". Upravo zato, generalni sekretar UN-a Antonio Guteres poziva region Bliskog istoka i svijet na uzdržanost: "Ne smijemo dozvoliti novu Gazu u Libanu".

Dalje od borbi, dok tenzije u regionu rastu, Katar poručuje da je u određenoj mjeri ostvaren napredak u o pregovorima o prekidu vatre u Gazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније