Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B.

27. 06. 2024. 08:19 >> 22:43
Čitaj mi:

ĐUKANOVIĆ I MIJANOVIĆ

Put ka EU sada je u rukama Crne Gore

Dobijanje IBAR-a važan je momenat za proces pregovora i ispunjavanje ključnog cilja – punopravnog članstva Crne Gore u EU, ocijenjila je u Jutarnjem programu TVCG politička analitičarka Nikoleta Đukanović.

Ona kaže i da smo do 2020. imali nedovoljan nivo reformi, a nakon 2020. loše izvještaje EK, tako da je dobijanje IBAR-a veliki pomak i preokret.

„Ima tu naših zasluga i malo više briselskih, ali su to sve važne poruke za intenziviranje odnosa sa EU“, kazala je Đukanović.

Na pitanje da li je realno da Crna Gora postane članica EU 2028. Đukanović kaže da je svaki datum realan ako postoji volja političkih partija i institucija.

„Imajući u vidu ono što smo vidjeli do sada nijesam sigurna da smo dostigli taj nivo rada“, kazala je Đukanović.

Ona ističe i da ako uđemo u EU 2028. to znači da bi sve naše obaveze morali da završimo do 2026. godine.

Prošli smo, kaže ona, važne stepenice dobijanjem IBAR-a, tu vidi zasluge Vlade, ali sa druge strane imali smo i kako kaže Đukanović i naklonjenost Brisela.

„Ovi zakoni koji su doneseni su vrlo diskutabilni i Vlada je priznala da će se njihove izmjene raditi i mislim da nije cilj samo ispuniti briselske zahtjeve“, saopštila je Đukanović.

Dopisnik TVCG iz Brisela Ivan Mijanović kaže da je Crna Gora juče u tom gradu imala intenzivan dan i da samo dobijanjem IBAR-a praktično odblokirali proces pregovora sa EU.

Mijanović podsjeća da će upravo poglavlja 23 i 24 biti posljednja zatvorena, a do tada se kako kaže, treba  fokusirati na zatvaranje ostalih poglavlja.

On podsjeća na izjavu resorne ministarke Maide Gorčević koja je kazala da imamo dva poglavlja spremna za zatvaranje.

„Crna Gora ovim čini se ulazi u novu dinamičniju fazu pregovora sa EU i pred Crnom Gorom više nema formalnih prepreka kada je u pitanju zatvaranje poglavlja. Sada je sve u rukama Crne Gore i Crna Gora će određivati dalji tempo pristupanja ka EU. Pred nama je rad na još 30 poglavlja, do sada smo samo tri poglavlja zatvorili i predstoji nam intenzivan rad“, zaključio je Mijanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније