Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Media Biro ]

29. 06. 2024. 20:19 >> 20:20

Otvoren prvi Kolašin Open Fest

Kolašin na tri dana postaje centar sjajnog provoda

Jedinstveni turistički festival – Kolašin Open Fest, koji finansira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo, a sprovode Opština Kolašin, Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj IPER, Prishtina Rea i Đeravica svečano je otvoren juče i trajaće do 30. juna.

Cilj festivala je da se izgradi brendirani turistički identitet pružajući radost i zabavu, ukuse i avanture, promociju i umrežavanje turističkih potencijala, mogućnosti i veza Kolašina uz oko 30 raznovrsnih aktivnosti i događaja koji se organizuju u tri dana trajanja festivala.

Festival je juče zvanično otvorio sekretar Sekretarijata za finansije, imovinu i ekonomski razvoj, Vuk Vuković koji je istakao da su u Opštini Kolašin prepoznali važnost promovisanja sadržaja koje ovaj grad može ponuditi turistima.

“Nadam se da će ovaj festival u narednim godinama postati tradicija u našem gradu i da će doprinijeti da se Kolašin bolje pozicionira na mapi turističkih destinacija i kada je ljetna turistička sezona u pitanju. Veliko hvala našim sponzorima, volonterima i svim učesnicima koji su uložili svoj trud, vrijeme i energiju da bi ovaj događaj bio uspješan. Naročito želim da se zahvalim posjetiocima koji su došli da podrže ovaj festival, vaša prisutnost i entuzijazam čine ovaj događaj posebnim,” naveo je Vuković.

Festival se organizuje u sklopu projekta Turizam za budućnost koji obuhvata promociju i brendiranje sektora turizma u Kolašinu i Peći, organizaciju festivala turizma i kreiranju eco trail staza u ova dva grada, kao i internacionalizaciju turističke ponude, nasljeđa i kulture. U ime partnera festivala iz Prištine, prisutnima se na otvaranju obratio direktor kompanije Prishtina Rea, Ahmet Jetullahu.

„Kolašin Open Fest duša je samog Kolašina grada i njegovih planina, prirode, rekreacije, avanture, hrane, ukusa, mirisa, gostoprimstva, tradicije, muzičke umjetnosti. Veoma smo ponosni što su u Kolašinu, počev od rukovodstva Opštine, pa do naših kolega iz svih djelatnosti dokazali ljubav prema gradu i svom kraju. Ovom prilikom se posebno zahvaljujem Opštini Kolašin, timu za projekte i sradnju i privrednicima iz Kolašina koji su vjerovali u naš koncept i što smo zajedno ovu manifestaciju pretvorili u proslavu. Sada imamo trodnevni festival pun boja i ukusa,“ naveo je Jetullahu.

Nešto više o važnosti projekta Turizam za budućnost na otvaranju festivala je govorila načelnica Direkcije za bilateralne prekogranične programe u Ministarstvu evropskih poslova, Nada Pejović.

„Projekat je započeo 15. juna 2023. godine sa ciljem da doprinese prekograničnoj saradnji održivog turizma između Crne Gore i Kosova kroz umrežavanje, implementaciju Zelenog ključa, eko standarda i poboljšanja kompetitivnosti i zajedničkih promocija. Već je vidljivo da je projekat donio novu energiju i novi pristup samoj turističkoj industriji i da je predstavio grad Kolašin kao jednu od najljepših i najtraženijih destinacija za turizam. Duboko vjerujemo da će ovaj festival postati tradicionalan i nakon završetka projekta i da će biti dobar primjer kako na najbolji mogući način promovisati dobre međususjedske odnose i prirodno i kulturno nasljeđe obje zemlje,“ navela je Pejović.

Otvaranje je svojim prisustvom uveličala i Delegacija EU u Crnoj Gori u čije ime se prisutnima obratila program menadžerka za prekograničnu saradnju, Melanie Bride.
„Veoma sam ponosna da EU podržava sektor turizma da bude održiv, diverzifikujući ponudu koja poštuje životnu sredinu. Nadamo se da Kolašin i Peć mogu biti dobri primjeri toga. Čestitam partnerima koji su vrijedno radili na ovom projektu i festivalu. Evropska unija je ponosna što može podržati Kolašin Open Fest i radujemo sa da zajedno uživamo u vikendu u Kolašinu,“ poručila je Bride.

Prva u nizu aktivnosti koje se sprovode u sklopu ovog trodnevnog festivala bio je uzbudljivi džip safari do Zekove glave.

„Posjetili smo ski centar Kolašin 1600, vidikovac Pešića jezera i vidikovac Kordelj sa kojeg je najljepši pogled na našu Bjelasicu, a na kraju goste doveli u katun Vranjak gdje su probali sve naše tradicionalne specijalitete. Dosta ljudi iz Crne Gore ne zna za ove krajeve tako da je bitno da se ove ture promovišu i nadamo se da će biti više gostiju. Već sjutra organizujemo džip safari na Sinjajevini, tako da će biti zanimljivo i pozivamo sve da dođu,“ kazao je organizator džip safarija, Šćepan Vlahović.

Osim panoramske vožnje džipom, gosti u toku trajanja festivala od 28. do 30. juna mogu da uživaju u aktivnostima kao što su planinarenje, biciklizam, penjanje po stijenama, šetnju edukativnom stazom, sa opcionalnim vožnjama čamcem, ferrata selo Lipovo, kanjoning, ture, degustaciju tradicionalne hrane, edukativni kutak za djecu, rafting, trail trčanje, zip line, avanturistički park, umjetničko slikanje i mnogo živih muzičkih nastupa.

Zvijezda prve večeri je bio pop pjevač iz Mostara, Adi Šoše koji je sinoć priredio nezaboravan provod na kolašinskom gradskom trgu. Na istoj lokaciji večeras, 29. juna, sa početkom u 21h nastupaju rokeri Van Gogh, dok će spektakularan koncert za zavržnicu festivala u nedjelju 30. juna u 21h na trgu prirediti Edita Aradinović.

Detaljan program Kolašin Open Fest-a dostupan je na internet stranci tourismforfuture.com, kao i na zvaničnim stranicama festivala na društvenim mrežama.

Podsjećamo, Kolašin Open Fest je dio niza aktivnosti koje se sprovode u sklopu projekta Turizam za budućnost koji se sprovodi tokom dvije godine. Festival ima za cilj valorizaciju i internacionalizaciju turizma, kulturnog nasljeđa, avantura na otvorenom i prirodnih atrakcija Kolašina, kao i jačanje prekogranične saradnje kroz projekte koje finansira Evropska unija (EU). Vrijednost projekta je više od 400.000 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније