Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

B.B. [ RSE ]

01. 07. 2024. 22:27 >> 22:27
1

Ljetnja potražnja i ruski napadi

Ukrajina suočena sa isključenjima struje

Ukrajinski snabdijevač električnom energijom Ukrenerho upozorio je danas na nestanke struje i druga ograničenja zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu, ali i povećane potražnje usljed visokih ljetnih temperatura.

Upozorenje je stiglo nakon što su ukrajinske vazdušne snage izdale upozorenje na projektile i vazdušni napad za većinu regija Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev, i nakon što je najmanje sedam civila povrijeđeno tokom noćnog napada ruske bespilotne letjelice u Dnjepru.

U regiji Kijev tri su osobe, uključujući jedno dijete, navodno povrijeđene u raketnom udaru koji je oštetio tri privatne kuće i nekoliko vozila, saopštili su zvaničnici kasno uveče 30. juna.

Uz napomenu da su 1. jula u većem dijelu zemlje prognozirane temperature iznad 30 stepeni Celzijusa, kompanija je pozvala Ukrajince da prate potrošnju i izbjegavaju istovremeno korištenje uređaja koji troše mnogo struje.

Ukrenerho je dodao da Ukrajinu električnom energijom snabdijevaju Poljska, Slovačka, Rumunija, Mađarska i Moldavija.

"Ali zbog razmjera štete od ruskih napada, te mjere nisu dovoljne za održavanje ravnoteže u energetskom sistemu", naveli su na Telegramu.

U martu je premijer Denis Šmihal rekao da je uništeno 80 odsto kapaciteta za proizvodnju termalno-generisane energije u zemlji.

Ministarstvo energetike istovremeno je saopštilo da su termoelektrane koje kontrolišu Tsentroenerho i Ukrhydroenerho teško oštećene.

Prošlog mjeseca predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Evropske unije da poveća izvoz električne energije u Ukrajinu, kao i da pošalje potrebnu opremu i druge resurse za popravke.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније