Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Beta [ R.B. ]

01. 07. 2024. 14:53 >> 14:52

PROŠIRUJE MOBILIZACIJU

Osuđenici u Ukrajini dobijaju oslobađanje ako se pridruže borbi protiv Rusije

Ukrajina proširuje mobilizaciju da bi se izborila s nedostatkom ljudstva na frontu poslije više od dvije godine borbe protiv ruske invazije, te regrutuje zatvorenike kojima se u zauzvrat obećava puštanje na slobodu.

Više od 3.000 zatvorenika je već pušteno na uslovnu slobodu i raspoređeno u vojne jedinice pošto je Parlament prošlog mjeseca odobrio sporni Zakon o mobilizaciji, izjavila je za Asošijeted pres zamjenica ukrajinskog ministra pravde Olena Visotska. Po procjenama Ministarstva pravde, 27.000 zatvorenika bi moglo da bude kvalifikovano za takvu mobilizaciju.

"U mnogim slučajevima motiv potiče od zatvorenika koji žele da se vrate kući kao heroji, a ne kao kriminalci iz zatvora", rekla je Visotska. Istakla je da je interesovanje za program uslovnog otpusta uz stupanje u vojsku premašilo očekivanja i da bi moglo biti 5.000 novih vojnika.

Iako Ukrajina ne saopštava broj regrutovanih i poginulih, komandanti s fronta otvoreno priznaju da se suočavaju sa ozbiljnim problemima u nestašici ljudstva dok Rusi nastavljaju ofanzivne akcije u istočnoj Ukrajini i sve više napreduju ka zapadu.

Zatvorenici mogu dobiti uslovni otpust poslije intervjua, ljekarskog pregleda i revizije osude. Ne mogu biti regrutovani oni koji su osuđeni zbog silovanja, seksualnog napada, ubistva dvije ili više osoba ili zločina protiv državne bezbjednosti Ukrajine.

Ako prođu proceduru, uslovno otpušteni zatvorenici se šalju na osnovnu obuku u logorima gde uče kako da rukuju oružjem i o drugim osnovama borbe. Obuka se završava kada se pridruže jedinicama.

Ukrajinski zvaničnici prave razliku između svog programa i regrutovanja osuđenika u Rusiji koji služe u Vagnerovoj plaćeničkoj vojsci. Ti borci su obično vođeni u najsmrtonosnije bitke, kažu zvaničnici, ali ukrajinski program ima za cilj da integriše zatvorenike u redovne ukrajinske jedinice fronta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније