Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

03. 07. 2024. 14:18 >> 14:18

nakon Petodnevnog zasijedanja

Završeno zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS

Petodnevno zasijedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju proteklo je u razmatranjima parlamentarne perspektive i uloge OEBS-a u aktuelnoj bezbednosnoj arhitekturi, a diskusiju su obilježili pozivi na mir i stabilnost kroz pojačani multilateralizam. To se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Kako su kazali, privremeni šef delegacije Skupštine Crne Gore Amer Smailović i zamjena člana Jevto Eraković učestvovali su u radu plenarnih sjednica, Odbora za politička pitanja i bezbjednost i Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu. Kako su dodali, crnogorski poslanici su imali brojne aktivnosti i sastanke na marginama zasijedanja.

Na inicijativu potpredsjednice i specijalne predstavnice za borbu protiv korupcije Irene Čaralambides, održan je, ističu, sastanak parlamentaraca malih zemalja u cilju razmjene iskustava i izazova sa kojima se suočavaju u oblasti korupcije i načina borbe protiv ovog zajedničkog problema. Dodaju i da je razmatrana ideja organizovanja konkretnih međunarodnih aktivnosti koje bi okupile parlamentarce OEBS-a koji se bave pitanjima antikorupcije.

"Na završnoj plenarnoj sjednici govorili su ministarka vanjskih poslova Rumunije Luminita Teodora Odobesku i predsjedavajući OEBS-u i ministar vanjskih poslova Malte Ian Borg. Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine završeno je usvajanjem Deklaracije, koja predstavlja kolektivni glas parlamentarnog nivoa OEBS-a", ističu iz Skupštine Crne Gore. 

Ovaj dokument, kako objašnjavaju, sadrži preporuke nacionalnim vladama, parlamentima i međunarodnoj zajednici u oblastima bezbjednosti, ljudskih prava i ekonomskih i ekoloških pitanja.

Iz Skupštine su zaključili da je za predsjednicu Parlamentarne skupštine reizabrana finska poslanica Pia Kauma, dok su za potpredsjednike izabrani Ričard Hadson iz SAD-a, Gudrun Kugler iz Austrije i Luis Grasa iz Portugala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније