Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

05. 07. 2024. 18:53 >> 18:53
1

između Crne Gore i Njemačke

Potpisan sporazum o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, mladih i sporta

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović danas je u Berlinu potpisala Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Njemačke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, mladih i sporta sa državnom ministarkom Njemačke Katjom Kojl.

"Važan segment Sporazuma podrazumijeva podsticanje saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija, sa posebnim akcentom na sve oblasti obrazovanja, uključujući škole i visokoškolske ustanove, naučnoistraživačke ustanove i naučne institucije, organizacije i ustanove vanškolskog stručnog obrazovanja i usavršavanja za odrasle, druge obrazovne ustanove i njihove uprave, biblioteke i arhive", navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako su kazali, biće podržana i razmjena naučnika kroz realizaciju naučno-istraživačkih projekata, kao i nastavnog osoblja i instruktora, doktoranada i studenata kao i administrativnog osoblja na visokoškolskim i drugim naučnim ustanovama u okviru informacionih, studijskih i naučno-istraživačkih boravaka, uključujući i učešće na naučnim konferencijama i simpozijumima.

Takođe, kako se dodaje, Crna Gora i Njemačka će se zalagati za razmjenu mladih, te podržavati saradnju između stručnjaka za rad sa mladima i institucija za pomoć mladima i podsticaće održavanje susreta između sportista, trenera, sportskih menadžera i sportskih ekipa svojih zemalja, te nastojati da unapeđuju saradnju u oblasti sporta, u školama i visokoškolskim ustanovama.

“Predviđena je i značajna kulturna razmjena u cilju sticanja novih znanja o kulturi i umjetnosti, kao i intenzivna saradnja u projektima i inicijativama koje se odnose na zastitu i valorizaciju zajedničkog kulturnog nasljeđa”, kažu iz Ministarstva.

Jakšić-Stojanović iskazala je veliko zadovoljstvo potpisivanjem ovog važnog međunarodnog dokumenta za našu zemlju koji će omogućiti da dosadašnju kulturnu, obrazovnu, naučnu i sportsku saradnju sa SR Njemačkom podignemo na viši nivo, prvenstveno kroz konkretne korake koji se odnose na pripremu programa saradnje i objavljivanje zajedničkih konkursa u svim oblastima koje su obuhvaćene Sporazumom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније