Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ Beta ]

05. 07. 2024. 15:51 >> 15:52
7
Čitaj mi:

AUTORSKI TEKST

Kurti: Vučić sprečava integraciju Srba u kosovsko društvo

Premijer Kosova Aljbin Kurti napisao je u autorskom tekstu za Njujork tajms da bi i Rusija i Srbija imale koristi od otvaranja novog fronta na Balkanu i optužio srpskog lidera Aleksandra Vučića da sprečava integraciju Srba u kosovsko društvo.

"Novi front na Balkanu služio bi Rusiji kao i Srbiji: Srbija bi mogla da pokuša da osvoji teritoriju agresijom, a Rusija bi mogla čvršće da stisne Srbiju kao svoj satelit, pored toga što će odvratiti svijet od rata koji vodi u Ukrajini", naveo je Kurti.

U autorskom tekstu, Kurti je naveo i da je Srbija za vrijeme Vučića "mnogo ulagala u vojsku i razvijala vojnu saradnju sa Rusijom", prenosi Koha.

"Prema izvještaju Ministarstva odbrane SAD iz 2019. godine, Srbija pruža najpovoljnije okruženje za ruski uticaj na Zapadnom Balkanu. Кosovo je, sa druge strame, ostalo čvrsto na prozapadnom kursu", napisao je Kurti.

Uoči samita lidera članica NATO-a u Vašingtonu, Kurti je istakao veliki značaj alijanse za "transformaciju Kosova" od okončanja rata 1999. godine do danas, i ukazao da su prijetnje sada "realnije nego ikada prije".

"Nažalost, 25 godina kasnije, ponovo se suočavamo sa ratom i ratnim prijetnjama u Evropi. Ovde se mir održava samo našom sposobnošću da ga branimo kada je direktno ugrožen, a takva prijetnja je stvarnija nego ikad", dodao je Kurti.

Kurti je optužio Srbiju da sprečava integraciju Srba na Kosovu, navodeći da je uspon Vučića označio "prekretnicu u autoritarnoj, etnonacionalističkoj, ekspanzionističkoj politici" Beograda.

"Predsjednik Srbije je 2017. postao Aleksandar Vučić, bivši ministar propagande Slobodana Miloševića. Autoritarna politika Beograda posebno je otežavala život etničkim Srbima na Kosovu, koji su morali da odigraju ulogu manjine u novoj zemlji, u kojoj je 93 odsto etničkih Albanaca i sedam odsto drugih manjina, uključujući Rome i Turke. Srbija je spriječila ovu integraciju", napisao je Kurti.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније