Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M., I.M. [ Portal RTCG ]

02. 07. 2024. 15:31 >> 15:33
13

SASTANAK U BRISELU

Milatović: Jasno je zašto je Mišel otkazao posjetu, političari da se uozbilje

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

Na pitanje da da li nedavno usvojena Rezolucija o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu može uticati na to da put Crne Gore ka Europskoj uniji bude usporen, Milatović je poručio da je svima jasno zbog čega je Mišel odložio svoju posjetu Crnoj Gori.

"Ona je trebalo da dođe kao kruna velikog napora Crne Gore koji je u prethodnih više godina Crna Gora uradila i koji je naša administracija uradila kako bismo dobili pozitivan IBAR“, kazao je Milatović. 

Poručio je da se u narednom periodu Crna Gora mora odgovornije ponašati kad su u pitanju državni interesi Crne Gore.

"Par excellance državni interes u Crnoj Gori je punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i povratak na agendu: Crna Gora u EU do 2028. godine“, dodao je on. 

Prema njegovim riječima, i politički akteri moraju da se odgovornije ponašaju.

„Moramo da se uozbiljimo. Naši politički akteri moraju da se uozbilje i moraju da se odgovornije ponašaju. Ne smijemo da relativizujemo poruke koje stižu iz Brisela i istinski moramo da radimo na učlanjenju Crne Gore u EU. I to su vrlo jasne poruke ukoliko to želimo, a ja u ime građane Crne Gore, smatram da je to ono što građani žele“, konstatovao je Milatović.

Poručuje i da u narednom periodu akcent treba staviti na dobrosusjedske odnose i na vladavinu prava.

„Vidjeli ste reakcije zvaničnog Zagreba. Mislim da te reakcije moramo ozbiljno da shvatimo. Dobrosusjedski odnosi su važna karika vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore i s pozicije predsjednika uradiću sve da zadržimo dobrosusjedske odnose koje smo imali u prethodnom periodu sa svim našim susjedima, ali isto tako da istinski intenziviramo put Crne Gore ka Evropskoj uniji, bez ovih izleta kakve smo u prethodnom periodu mogli da vidimo. Pozivam sve političke aktere na odgovornost i ozbiljnost“, zaključio je Milatović.

Milatović je ponovio svoju posvećenost evropskoj agendi kako bi Crna Gora postala 28. članica Evropske unije 2028, dodajući da je svoj dosadašnji jednogodišnji mandat podredio realizaciji ovog državnog interesa, radi prosperiteta svih crnogorskih građana.

"S tim u vezi, Predsjednik države je zahvalio Evropskom savjetu i Evropskoj komisiji na političkoj i ekspertskoj podršci koju su nam pružili u posljednjem periodu da ubrzamo reforme i održimo posljednju Međuvladinu konferenciju i dobijemo IBAR. Poručio da je dobijanje pozitivnog IBAR-a značajna prekretnica za Crnu Goru, te da predstoji intenzivan period reformi, dodajući da važnost reformi nije samo u ispunjavanju formalnih zahtjeva već suštinskoj transformaciji našeg društva", dodaje se u saopštenju. 

Milatović je istakao da crnogorsko društvo gotovo u potpunosti podržava učlanjenje Crne Gore u EU, što donosice odluka obavezuje da posvećeno rade ka realizaciji tog cilja.

Mišel je naglasio da Crna Gora mora da ostane na evropskom putu, i zahvalio predsjedniku Milatoviću na njegovom angažmanu da Crna Gora postane prva naredna članica EU.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније