Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

03. 07. 2024. 13:29 >> 13:29

CGO

Etički odbor UCG ni nakon šest mjeseci ne zna je li Radenko Šćekić plagirao rad

Univerzitet Crne Gore, odnosno Etički odbor i Komisija iz društvenih nauka koju je formirao, punih šest mjeseci nijesu kadri da utvrde da li je Radenko Šćekić, direktor Istorijskog instituta, prekršio pravila akademskog integriteta. To proizilazi iz dopisa predsjednika Etičkog odbora Božidara Popovića, datiranog na 21. jun, koji je 2. jula stigao na adresu CGO-a, uz dodatno obrazloženje da se rok za odluku Komisije produžava do 25. septembra 2024. godine.

CGO podsjeća da je Popović ranije tvrdio da UCG nema softver koji prepoznaje ćirilično pismo, tražeći od CGO-a da prekucava na latinicu Šćekićev uradak, u čemu ga je demantovao prorektor Veselin Mićanović.

"Sada Popović navodi da Komisija ne može u prvobitnom zakonskom roku (koji je bio do 25. juna), utvrditi je li Šćekić plagirao ili su Wikipedia i slični otvoreni sajtovi, ali i autori koji su objavili tekstove prije njegovog rada, od njega plagirali!? Radi se o još jednom nevještom pokušaju rukovodstva UCG da ovaj slučaj zatvori bez profesionalnog pristupa u postupanju prema inicijativi koju je CGO predao, krajem decembra 2023, uz materijal koji upućuje da je Šćekić plagirao i time prekršio Etički kodeks UCG, kao i sa zahtjevom da se do razjašnjenja tog pitanja obustavi Šćekićev izbor na poziciju direktora Istorijskog instituta", navode u saopštenju CGO.

Kako dodaju, ovo ukazuje na nastavak stare i loše prakse na UCG po kojoj oni koji su bliski donosiocima odluka, ovog puta onima na samom UCG, mogu da budu birani na odgovorne pozicije i pored osnovanih sumnji u njihov akademski integritet, kao i da Etički odbor ulaže više napora da „zataška“ takve slučajeve nego da zaštiti ugled UCG time što će ih priritetno procesuirati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније