Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Vanja Rakonjac [ TVCG ]

02. 07. 2024. 19:56 >> 19:56

VOJNI KAMP

Mladi u Štitarici uče kako kuca srce vojnika

U Štitarici kod Mojkovca oko 40 mladih iz naše države i regiona savladava vojne doktrine.

U vojnom ljetnjem kampu upoznaju se sa izazovima života u uniformi. Osmu praktičnu obuku srednjoškolaca organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.

Svi su se oni dobrovoljno prijavili da osjete draž vojničkog poziva: boravak na terenu, uvježbavanje, snalaženje u prirodi, upoznavanje sa svakodnevnicom profesionalnih vojnika koji ih i obučavaju.

 

Elena Kaljević kaže da je htjela da oslušne kako jedno vojničko srce kuca.

"Prva dva dana bila su teška, ali zajedno smo stekli tu disciplinu i volju i želju da radimo, kao i da usvajamo znanja", kaže ona. 

U ljetnjem vojnom kampu sve je po pravilima Vojske Crne Gore, a Matija Sandić po drugi put savladava vojne doktrine.

"Tu je preživljavanje, imali smo vatrenu obuku, strojeve, rafting kao i alpinizam. Planirao sam da naredne godine budem na vojnoj akademiji", najavio je on. 

Među dobrovoljcima je i Ines Jaganjac kojoj je otac uzor.

"I on je isto bio vojnik, pa sam htjela da osjetim taj život. Nadam se da ću uspjeti da sad se prijavim u vojsku", kazala je ona. 

Iz Štitarice se nakon praktičnih obuka putuje u Kolašin, do kasarne Vojske Crne Gore. Tu se polaznici upoznaju sa teorijskom nastavom.

Pukovnik Velibor Bakrač sa ponosom ističe da su u kampu ove godine 22 djevojke. 

"Cnogorsko društvo sazrijeva i da sve više žena aplicira za poslove u vojsci. Ono što je jako bitno da su na svim dužnostima koje obavljaju ravnopravne sa svim muškarcima koji obavljaju", zaključio je on. 

Alpinizam, taktičke radnja i obučavanje na brzim vodama tek predstoje. U međuvremenu se i za te vještine valja dobro pripremiti.

Zato se timski spremaju obroci i prepričavaju događaje koji će ostati u lijepom sjećanju na dane vojničkog života.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније