Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J.

03. 07. 2024. 14:27 >> 14:27

promjene u sektorima ekonomije i odbrane

Egipat dobio novu vladu

Nova vlada na čijem čelu je premijer Mustafa Madbuli koji je na toj funkciji od 2018. godine pretrpjela je velike promjene, naročito u ministarstvima koja se tiču ekonomije i odbrane.

Ipak, neki od ministara iz prošlog saziva ostaju na istim funcijama uključujući ministra turizma i ministra policije.

Promjena vlade dešava se u trenutku kada se Egipat suočava sa nezadovoljstvom svojih građana koje traje godinama, a odnosi se na loše vođenje ekonomije i ponašanje vlade za vrijeme pandemije korona virusa.

Uz sve to, program reformi koje je zapad podržao, a koji je usvojen 2016. i bio podržan od strane predsjednika Abdela Fataha El Sisija, prouzrokovao je skok cijena usljed mjera štednje. Skoro trideset posto Egipćana trenutno živi u siromaštvu.

Novi ministar finansija Ahmed Kučok, naslijedio je na tom mjestu Muhameda Maita, kome je do sada bio zamjenik, a takođe je radio kao ekonomista u Svjetskoj banci i bio jedan od glavnih ljudi za implementaciju programa reformi MMF.

Početkom godine vlada je proglasila plivajući kurs funte i povećala kamatne stope, što su bile mjere za smanjivanje inflacije i privlačenje stranih investicija.

Egipat takođe pokušava da oživi svoj turistički sektor, koji nije više toliko unosan, usljed godina nestabilnosti i pandemije korona virusa, a u posljednje vrijeme trpi i zbog rata u Evropi i ratova na Bliskom istoku.

Još jedna tema za raspravu su i česti nestanci struje koji se dešavaju svuda po zemlji sa 106 miliona stanovnika, pa je stoga Egipat dobio i novog ministra za električnu energiju Mahmuda Esmata.

Novi ministar spoljnih poslova je Badr Abdelati, bivši diplomata koji je proveo dosta vremena u Evropi, naročito kao izaslanik u Njemačkoj i Belgiji, a na tom mjestu zamijenio je Sameha Šukrija koji je vodio egipatsku diplomatiju posljednjih deset godina.

Ministri, njihovi zamjenici i lokalni guverneri provincija, položili su zakletvu predsjedniku Abdel Fatah el Sisiju u predsjedničkoj palati u Kairu. El Sisi je mandat za formiranje vlade povjerio Madbuliju prošlog mjeseca. El Sisi je za predsjednika izabran po treći put u decembru 2023. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније