Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Gradski.me ]

01. 07. 2024. 21:52 >> 21:52

emisija "referat"

Darmanović: Usvajanje Rezolucije osveta: Lekić: Huškaju se nove mržnje

Očigledno da se kultura sjećanja pretvara u građanski rat sjećanja, huškaju se novi sukobi i nove mržnje, ocijenio je bivši ministar spoljnih poslova Miodrag Lekić u emisiji "Referat" na Gradskoj RTV, komentarišući usvajanje rezolucija.

Lekić je kazao da je teško predvidjeti u ovom trenutku kako će se odraziti usvajanje Rezolucije genocida o Jasenovcu na odnose sa Hrvatskom i na evropske integracije.

„Kada je otvorena sezona rezolucija o genocidima, nije trebalo biti veliki poznavalac prilika na Balkanu, da bi pretpostavili da će biti velikih političkih potresa. Očigledno da se kultura sjećanja, kao jedan pozitivan i poželjan fenomen, se pretvara u građanski rat sjećanja. Ne samo da se stvari mogu prevazići, već se huškaju novi sukobi i nove mržnje. Naravno da tu uvijek ima političkih profitera, a sve te rezolucije su dovele do reakcija drugih država, jer se Crna Gora zbog Rezolucije o Srebrenici jako zamjerila Srbiji“, kazao je Lekić.

Sve ovo, kako kaže, ulazi u političko nadgornjavanje sa reakcijama na Balkanu koje su često „teške i mučne“.

„Oko konkretne Rezolucije o Jasenovcu ne treba ni trošiti riječi, jer Jasenovac čini sastavni dio holokausta i sastavni je dio monstruoznih ideologija. Često imamo argument da država kaže: ‘pazite vi vaša posla i ne miješajte se ovamo’. Ni Srebrenica formalno nije bila u okviru Crne Gore… To je još jedan podatak da je na Balkanus stanje nestabilno“, poručuje Lekić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora treba da zaustavi fazu „autodestrukcija koje su očigledno u toku“.

Komentarišući najave da bi Hrvatska mogla da blokira put Crne Gore u EU, Lekić podsjeća da postoji negativna tradicija da je Italija malo smetala Sloveniji kada je ulazila zbog određenih pitanja, kao i da je Slovenija pravila probleme Hrvatskoj.

„Rezolucija o Jasenovcu politička osveta za Rezoluciju o Srebrenici“

Bivši ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović smatra da se ovdje ne radi o kulturi sjećanja, već da je riječ o klasičnim političkim potezima.

„Osjećaj je da Crna Gora kao zemlja odavno nije bila na ovaj način ponižena jednim političkim činom, kao Rezolucijom o Jasenovcu. Otprilike kao da autokrata koji sjedi u Beogradu na vlasti ima svoje palace u Crnoj Gori koji mogu da mu odrade šta god hoće. Sve to ostaje mučan utisak. Jasenovac je dobro poznata tema i ovdje nije skrivana. Cilj ove rezolucije nije bio da se nešto postigne u kulturi zemlje i sjećanja, već je to bila politička osveta za Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Ta politička osveta šteti Crnoj Gori, jer je riječ o susjednoj zemlji, koja zločin u Jasenovcu niti prikriva, niti ga brani“, kazao je Darmanović.

Ističe da je sve urađeno zarad domaćih političkih razračunavanja, te da je na ovaj način izazvana članica EU i partner u NATO savezu.

Darmanović navodi da je u interesu Hrvatske da Crna Gora postane članica EU, iz mnogo razloga.

„Vjerujem da bez velikih motiva i bez velike nužde, da će Hrvatska nastojati da naše pridruživanje EU ne zateže ukoliko to ne bude morala. Reakcija Hrvatske je targetirala jednu političku grupaciju i nedvosmisleno kazala da su to poslovi koji se rade za račun drugih aktera u regionu. Pitanje je šta će se dešavati i da li će biti novih zaoštravanja“, istakao je Darmanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније