Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

01. 07. 2024. 21:47 >> 21:48

Netanjahu

Oslobađanje direktora bolnice Al Šifa u Gazi - ozbiljna greška

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je oslobađanje uhapšenog direktora bolnice Al Šifa u Gazi "ozbiljna greška i etički propust".

Izraelski ministri i visoki bezbjednosni zvaničnici prebacuju krivicu jedni na druge, tvrdeći da nisu odgovorni za oslobađanje direktora najveće bolnice u pojasu Gaze.

"Taj čovjek, pod čijom odgovornošću su naši taoci držani i ubijani, treba da bude u zatvoru", naveo je Netanjahu u saopštenju, prenijeli su izraelski mediji.

On je naredio da se istraži kako se desilo da direktor bolnice Muhamed Abu Selmija bude oslobođen.

Šef izraelske bezbjednosne službe Ronen Bar će Netanjahuu sjutra predstaviti rezultate istrage, najavio je kabinet premijera.

Izraelski lider je naglasio da je odluka o oslobađanju Abu Selmije donijeta bez znanja političkog ešelona i šefova bezbjednosnih agencija.

Premijer Izraela osniva međuagencijsko tijelo sastavljeno od Ministarstva odbrane, izraelske vojske, bezbjednosne službe i Nacionalnog savjeta za bezbjednost, koje će služiti za odobravanje oslobađanja zatvorenika o kojima je istraga završena.

Doktora bolnice Al Šifa Abu Selmiju uhapsili su izraelski vojnici u novembru, pod sumnjom da je dopustio Hamasu da koristi bolnicu u glavnom gradu Gaze, kao centar svojih operacija.

On je uhapšen dok je pokušavao da se evakuiše na jug Pojasa Gaze preko humanitarnog koridora koji je kontrolisala vojska i odveden je na ispitivanje bezbjednosne službe Šin bet.

Vraćen je u Gazu jutros sa još 54 palestinskih pritvorenika.

Abu Selmija je oslobođen bez podizanja optužnice i suđenja, a Netanjahu je rekao da je odluka da se oslobodi donijeta poslije peticije organizacija za ljudska prava.

Te organizacije su tvrdile da je centar sa zatvorenicima prenatrpan i da se Palestinci tamo zlostavljaju, prenosi Asošijeted pres. To je navelo vladu da većinu palestinskih zatvorenika premjesti u druge zatvore, a da neke pusti na slobodu.

Direktor bolnice Šifa je rekao da je držan u teškim uslovima i mučen. On i drugi palestinski zdravstveni zvaničnici su porekli izraelske optužbe.

U bolnicu Šifa su izraelske snage dva puta upale od početka rata protiv Hamasa u Gazi 7. oktobra prošle godine.

"O tome ko će od zatvorenika biti pušten odlučuju nezavisno bezbjednosni zvaničnici, na osnovu profesionalnih procjena", napisao je Netanjahu u pozivu na istragu.

Abu Selmija je na konferenciji za novinare poslije oslobađanja rekao da je mučenje bilo gotovo svakodnevno i da su mučeni i drugi palestinski zatvorenici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније