Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

02. 07. 2024. 20:35 >> 20:35

Hezbolah

Prekid vatre u Gazi vodi do prekida vatre i na libansko-izraelskoj granici

Zamjenik libanske ekstremističke organizacije Hezbolah šeik Naim Kasem izjavio je danas da je jedini siguran put do prekida vatre na libansko-izraelskoj granici potpun prekid vatre u Gazi.

"Ako postoji prekid vatre u Gazi, mi ćemo prestati bez ikakve diskusije", rekao je Kasem u intervjuu za Asošijeted pres u političkom sjedištu organizacije u južnom predgrađu Bejruta.

Učešće Hezbolaha u ratu Izraela i Hamasa on je opisao kao "front podrške" tom svom savezniku i rekao da "ako rat stane ta vojna podrška neće više postojati".

On je dodao da ako Izrael smanji svoje vojne operacije, bez formalnog sporazuma o prekidu vatre i punog povlačenja iz Gaze, onda su uticaji po sukob na libansko-izraelskoj granici manje jasni.

"Ako je ono što se bude desilo u Gazi mješavina prekida vatre i neprekidanja vatre, rata i ne rata, mi ne možemo odgovoriti (kako ćemo reagovati) sada, jer ne znamo njegove oblike, rezultate i uticaje", rekao je Kasem.

U proteklim nedjeljama pregovori o prekidu vatre u Gazi posustaju i raste strah od eskalacije i na libansko-izraelskom frontu.

Hezbolah gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s Izraelom duž granice u proteklih devet mjeseci.

Zbog tog sukoba niskog nivoa desetine hiljada ljudi je raseljeno s obje strane granice.

U junu je izraelska vojska odobrila i potvrdila planove za ofanzivu u Libanu, ako se ne postigne diplomatsko rješenje sukoba.

Svaku odluku o takvoj operaciji mora da donese političko rukovodstvo zemlje.

Neki izraelski zvaničnici su rekli da teže diplomatskom rješenju i nadaju se da će se izbjeći rat.

U isto vrijeme oni upozoravaju da će se razaranje viđeno u Gazi ponoviti ako rat izbije.

Hezbolah je moćniji od Hamasa i vjeruje se da ima veliki arsenal raketa i projektila koji mogu da pogode svako mjesto u Izraelu.

Kasem je rekao da ne vjeruje da Izrael ima sposobnost, niti da je donio odluku da sada pokrene rat i u Libanu.

On je upozorio da ako ta zemlja namjerava da započne ograničenu operaciju u Libanu ne bi trebalo da očekuje da će borbe ostati ograničene.

"Ako Izrael bude vodio rat to znači da ne kontroliše njegov obim, ni ko ulazi u njega", rekao je Kasem, očito aludirajući na saveznike Hezbolaha u takozvanoj "osovini otpora" u regionu, koju podržava Iran.

Naoružane grupe u Iraku, Siriji, Jemenu i potencijalno samom Iranu mogu se umiješati u slučaju sveopšteg rata koji bi mogao da u sukob uvuče i SAD, najbližeg saveznika Izraela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније