Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M./M.V.

01. 07. 2024. 12:03 >> 12:56
6

PARLAMENT

Mandić: O otkazivanju posjete Mišela izjasniće se Milatović

Skupština Crne Gore danas je nastavila rad.

Prva tačka dnevnog reda biće izmjene zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. 

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da su u pitanju vrlo važne izmjene, jer se ostvaruju kriterijumi za proširenje SEPA geografskog područja na Crnu Goru.

Kako je naglasio, SEPA (Single Euro Payments Area) predstavlja jedinstveno tržište za plaćanja u eurima, u kojem građani, pravna lica i javne institucije mogu izvršavati bezgotovinske platne transakcije u eurima, primjenom jedinstvenih postupaka, koji se na isti način primjenjuju na cijelom SEPA području. Naglasio je da SEPA područuje obuhvata 36 država. 

"Upravljačko tijelo za SEPA je Evropski savjet za plaćanje", rekao je Šaranović. 

Poslanik PES Miloš Pižurica rekao je da su prednosti pristupa SEPA brojne, a da će benefite osjetiti građani i privreda, posebno kroz lakša plaćanja i manje naknade. On je podsjetio na procjene da bi digitalna plaćanja mogla da se povećaju do 10 odsto, što bi umanjilo sivu ekonomiju. 

"To je i dalje približavanje Crne Gore EU. Pristupanje SEPA važno je za našu dijasporu i članove njihovih porodica u Crnoj Gori posebno", rekao je Pižurica. 

On navodi da investicije iz dijaspore mogu da igraju ključnu ulogu u razvoju lokalnih zajednica. 

"Siguran sam, kako je bilo i dosad, ono što je važno za građane i evropski put Crne Gore, imaće jednoglasnu podršku u parlamentu. Raduje ambiciozan plan Vlade da Crna Gora bude dio SEPA do kraja godine", rekao je Pižurica. 

Poslanik DPS Nikola Milović rekao je da vladajuća većina ne razumije šta su evropske vrijednosti i čini sve da udalji Crnu Goru od EU. 

"Ako ovako nastavimo da se ponašamo, evropski put Crne Gore će biti ozbiljno ugrožen. Nama su potrebne realne vrijednosti i zdrava ekonomija. Crna Gora nije država iz koje više dolaze pozitivne vijesti. Turistička privreda je na koljenima. Pogledajte kako smo se pripremili. Pogledajte šta se dešava u Budvi. Ako ovi zakoni ostanu samo slovo, nećemo imati napredak na evropskom putu", kazao je Milović. 

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je da će svaki opljačkani euro biti vraćen Crnoj Gori, kao i da će država stani na put švercu cigareta. 

Podsjetio je na brojna hapšenja u Crnoj Gori posljednjih godina, ističući da su to bili nekada moćni pojedinci, iznad Ustava, a danas su spuški pritvorenici. 

"Kada se vrh kriminalne piramide počeo tresti zbog tužilačkih istraga i policijskih akcija, počela je buka, ali je i istina izašla na vidjelo. Sada kada su pale maske, hoce da se izvuku. Ali malo morgen", rekao je Bogdanović. 

Boris Mugoša (SD) rekao je da podržavaju ovaj zakon, iako sistem ima brojne slabosti. Naglasio je da se u parlamentu treba fokusirati na EU teme a ne one koje nas vraćaju u prošlost. 

"Nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a napravljen je nepotrebno ozbijan korak nazad", rekao je Mugoša. 

Nedović: Ne manipulišite otkazivanjem posjete Mišela; Mugoša:Jasna poruka EU aktuelnoj većini

Na početku sjednice, Andrija Nikolić (DPS) zatražio je odgovor od predsjednika parlamenta Andrije Mandića zašto predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, uprkos zvaničnim najavama, nije došao u Podgoricu. On je rekao da otkazivanje posjete dovoljno govori, te da su međunarodno izolovani predsjednik parlamenta ali i Vlada. 

Mandić je rekao da je Mišela pozvao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, te da je to adresa za razjašnjenje o otkazivanju posjete, a da on nije upoznat zašto je došlo do odlaganja. On je rekao da parlament i on lično imaju veliko poštovanje za Mišela, da je on prijatelj Crne Gore, i da je mnogo toga uradio da dobijemo pozitivan IBAR. Izrazio je nadu da će nakon posjete Milatovića u utorak Briselu moći da pojasne sve razloge za ovakav epilog. 

"Neke informacije o otkazivanju posjete plasirali su određeni mediji kao nezvanična saznanja, treba li parlament da raspravlja o tim stvarima", naglasio je Mandić. 

Miloš Konatar (URA) naveo je da otkazivanje posjete dovoljno govori o odnosu EU prema aktuelnoj većini. Istakao je da je jasno da postupci većine jasno govore o urušavanju evropskog puta Crne Gore. 

Boris Mugoša (SD) rekao je da otkazivanje posjete Mišela nije poruka jednog čovjeka. 

"Ovo je jasan dokaz šta misle o vašim perfidnim postupcima", kazao je Mugoša. 

Adrijan Vuksanović (HGI) rekao je da je skupštinska rezolucija o Jasenovcu bila nepotrebna jer svi imaju jasan stav o tom pitanju.

"Crna Gora je evo postala država gdje dolaze Vučić i Dodik ali ne i jedan Šarl Mišel", kazao je Vuksnović.

Mandić je rekao da su česti gosti Crne Gore hrvatski zvaničnici, pa to niko ne spori. 

"Ne znam što bi bilo sporno kada dolaze predstavnici Srbije i RS", naveo je Mandić. 

Jelena Nedović (PES) rekla je da zvaničan stav o otkazivanju posjete Mišela nijesu dobili pa, kako je navela, poziva poslanike da ne manipulišu tim temama. 

"Naše teme su budžet, ekonomija, plate, to su teme od toga se živi, jer poštovani građani, nećete jesti priče ko je šta i gdje rekao", rekla je Nedović. 

Milun Zogović (DNP/ZBCG) rekao je da je predsjednik Crne Gore pozvao MIšela, i da je on taj koji treba da odgovori na sva pitanja o otkazivanju posjete. 

"Ako neko treba da odgovori, onda je to Milatović", rekao je Zogović. 

Nakon burne rasprave, data je pauza od pet minuta. 

Premijerski sat danas

Prema najavama, premijer Milojko Spajić odgovaraće danas u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu.

Premijerski sat trebalo je da bude održan u subotu, ali je odgođen za sjutra nakon što su to tražili iz Spajićevog kabineta.

Lider Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović pitaće Spajića kako ocjenjuje odnose Crne Gore i Hrvatske za vrijeme njegovog mandata.

Poslanika Socijaldemokrata Nikolu Zirojevića interesuje da li Spajića brine činjenica da su, uprkos priči o pomirenju i Crnoj Gori kao faktoru stabilnosti u regionu, uspjeli da naruše odnose sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Poslanik Demokratske partije socijalista Ivan Vuković pitaće Spajića o izmjeni Zakona o državljanstvu i izmjeni Ustava u dijelu državljanstva.

"Da li je izmjena tog zakona pokrenuta od nadležnog Ministarstva unutrasnjih poslova, da li se o tome već raspravljalo na Vladi, da li je urađena odgovarajuća stručna analiza prije nego što ste najavili intervencije u tako značajnoj oblasti“, navodi se u pitanju Vukovića.

On će pitati Spajića i da li ima bilo kakav pisani dokument u formi Nacrta izmjene zakona, zapisnika ili dokumenta koji potvrđuje da se na nivou resora, Vlade ili nekog Vladinog tijela na tu temu raspravljalo.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pitaće da li Spajić stoji iza organizovanih napada na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tuzioca Vladimira Novovića, kako to implicira ministar pravde Andrej Milović.

Poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić pitaće Spajića kako ocjenjuje pregovarački proces do sada i činjenicu da poslije 12 godina Crna Gora dolazi u situaciju da može da dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24, ali i da zatvara ostala pregovaračka poglavlja.

„Kakva je strategija Vlade za nastavak integracionih procesa, budući da je put od Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) do članstva i dalje izazovan, a da najveći dio posla tek predstoji“, dodao je Čarapić.

Šef Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović pitaće Spajića da li je hapšenje i procesuiranje osumnjičenih i optuženih za izvršenje najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije revanšizam prema izabranim, imenovanim ili na druge načine angažovanim osobama u sistemu javne uprave.

Poslanik Demokratske narodne partije Milun Zogović pitaće Spajića da li je zadovoljan dosadašnjom dinamikom sprovođenja programa Evropa sad 2.

"Koji je krajnji rok za implementaciju svih mjera iz programa i da li su neosnovane medijske najave da je ukidanje penzijskih doprinosa i reforma Fonda penzijsko invalidskog osiguranja neophodan preduslov za punu realizaciju programa Evropa sad 2”, navodi se u pitanju Zogovića.

Poslanicu Posebnog kluba Radinku Ćinćur interesuje koji su to mehanizmi pomoću kojih Spajić planira da dođe do minimalne zarade od 700 eura za svakog zaposlenog u Crnoj Gori.

“Odnosno kako ćete izvesti tu “magiju” da imamo prosječnu neto plate hiljadu EUR, a da nam bruto plate ostanu nepromijenjene, odnosno najniže u regionu, i kako će se to reflektovati na penzioni fond”, navela je Ćinćur.

Ona će pitati Spajića da li može da objasni reformu penzionog sistema koju namjeravaju da sprovedu u djelo.

Predsjednik Kluba poslanika Nove srpske demokratije Slaven Radunović pitaće da li je Vlada spremna da učestvuje u realizaciji projekta "Sunčani grad“ u Nikšiću, dok poslanika Bošnjačke stranke Damira Gutića interesuje šta Vlada planira da uradi kako bi region Plava i Gusinja dobio neophodne pretpostavke za razvoj i valorizaciju potencijala sa kojim raspolaže.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније