Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

27. 06. 2024. 11:19 >> 11:51
Čitaj mi:

ODRŽANA SJEDNICA

Novovića neće saslušavati na Odboru

Kontrolno saslušanje glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića neće biti održano na Odboru za bezbjednost i odbranu.

Na današnjoj sjednici članovi odbora su glasali za saslušanje Novovića, a budući da je potrebno sedam glasova za, zahtjev nije usvojen. 

Podsjetimo, članovi Odbora za bezbjednost i odbranu iz redova DPS-a, SD-a i URA predali su u proceduru zahtjev za saslušanje Novovića.

Proceduru su potpisali Danijel Živković, Nikola Janović, Nikola Zirojević i Filip Adžić.

"Imajući u vidu sadržaj tekstova na portalu Libertas press u kojima su objavljeni transkripti SKY komunikacije, a iz kojih se može zaključiti da se u Crnoj Gori stvarala mreža za krijumčarenje cigareta, te da se u razgovorima spominju sadašnji i dva bivša premijera smatramo neophodnim da se organizuje saslušanje Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića pred Odborom za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore", pisalo je tada u dopisu članova odbora.

Tok sjednice: 

Vladislav Bojović (DNP) kazao je na sjednici da će podržati inicijativu za kontrolno saslušanje Novovića zarad interesa ukupne javnosti.

"Podržaćemo inicijativu. Javnost ima pravo da zna da li se u Tužilaštvu vrše zloupotrebe položaja", rekao je Bojović.

Ervin Ibrahimović (BS) takođe je kazao da će podržati inicijativu za saslušanje GST. 

"To je prilika da vidimo da li se radi o selektivnom ili neselektivnom sprovođenju pravde", istakao je Ibrahimović.

Filip Adžić iz redova URA je poručio da je Novović jedan od najodgovornijih za stanje u državi i, kako kaže, najviše utiče na bezbjednost.

"U ovom slučaju moramo omogućiti građanima da saznaju istinu", rekao je Adžić.

Poslanik PES-a Miodrag Laković rekao je da PES ne može da glasa za donošenje odluke o saslušanju, jer ona nije u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru oblasti bezbjednosti i odbrane.

On je ukazao da je Odbor za bezbjednost i odbranu jedini odbor koji ima svoj zakon “i on nas obavezuje da postupamo u skladu sa njim”.

“Obavezni smo da kontrolišemo službe bezbjednosti, tužilaštvo nije služba bezbjednosti. Kontrolno saslušanje je jedan mehnaizam kako kontrolišemo one za koje smo nadležni - policija, Ministarstvo unutrašnjih poslovs, Vojska, ANB, Ministarstvo odbrane”, dodao je Laković.

On je rekao da se ne može izlaziti iz okvira Zakona o parlamentarnom nadzoru.

“U diskusiji se čula teza da tužilaštvo nije preduzimalo ništa dok predmet nije došao do javnosti, mislim da je to olako izrečeno, jer se lišenje slobode desilo nakon iznošenja detalja u javnosti, što ne znači da se neke druge radnje nijesu preduzimale”, kazao je Laković.

On je naveo da je za kontrolu rada tužilaštva i sudova nadležan Odbor za politički sistem pravoduđe i upravu.

Govoreći o izjavi koju je dao prije nekoliko dana da je mafija jača od države, Laković je rekao da je kriminal jak i potentan.

“I da u tom smislu treba razvijati mehanizme da se na što efikasniji način sukobimo suočimo sa organizovanim kriminalom”, dodao je Laković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније