Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B./Beta

25. 06. 2024. 21:30 >> 21:32
Čitaj mi:

poslije pogibije sestre

Vođa Hamasa: Dogovor koji ne garantuje kraj rata nije dogovor

Vođa palestinskog islamističkog Hamasa Ismail Hanije saopštio je danas poslije pogibije sestre da nijedan dogovor koji ne garantuje prekid vatre i kraj izraelske ofanzive na Gazu "nije dogovor".

"Ako zločinački neprijatelj misli da će ciljanje moje porodice izmijeniti našu poziciju ili uticati na naš otpor onda je zabludi, jer je svaki mučenik u Gazi i Palestini iz moje porodice", navedeno je u saopštenju koje su prenijele agencije.

"Krv naših mučenika zahtijeva da ne pravimo kompromis, da se ne mijenjamo, da ne posustajemo, već da nastavimo naš put odlučno", dodaje se u saopštenju.

Hamas je ranije potvrdio da je u Gazi ubijena sestra političkog vođe Hamasa, Hanijea, koji živi u izgnastvu u Kataru.

U kratkom saopštenju organizacija je navela da je Zahr Hanije ubijena u udaru u utorak u izbjegličkom logoru Šati u Gaza Sitiju, prenio je Asošijeted pres.

Palestinski mediji su izvijestili da je više od deset članova šire Hanijeove porodice ubijeno u tom udaru, a Hamas je kasnije precizirao da ih je ubijeno desetoro i optužio izraelsku vojsku za "namjerno ciljanje nevih civila".

U izraelskim vazdušnim udarima u aprilu ubijena su tri Hanijeova sina i četvoro njegove unučadi. Izrael je tvrdio da su njegovi sinovi bili operativci Hamasa.

Ta zemlja se zarekla da će eliminisati lidere Hamasa gdje god da se nalaze.

Jahja Sinvar, vođa Hamasa u Gazi i Muhamed Deif, te drugi organizatori napada na Izrael 7.oktobra su živi, kako se vjeruje i kriju se vjerovatno u lavirintu podzemnih tunela.

Na pitanje Frans presa izraelska vojska je odgovorila da ne može da potvrdi informaciju o smrti deset članova Hanijeove porodice.

Poslije smrti sinova i unučadi Hanije je nagovijestio da je oko 60 članova njegove porodice ubijeno od početka rata Izraela i Hamasa.

Od tada do danas je ubijeno najmanje 37.658 osoba u Gazi, većinom civila po podacima tamošnjeg ministarstva.

U napadu palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7. oktobra prošle godine ubijeno je oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, po podacima Frans presa, zasnovanim na izraelskim informmacijama.

Tada je takođe oteto i u Gazu odvedeno više od 250 ljudi i tamo ih je i dalje zatočeno oko 120, ali se zna da nisu svi živi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније