Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS/HRT ]

19. 05. 2024. 22:00 >> 22:53
Čitaj mi:

uključena i vojska

Utvrđena lokacija srušenog helikoptera iranskog predsjednika, potraga se nastavlja

Helikopter koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i njegovog ministra vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelazio planinski teren po gustoj magli u povratku s posjete granici s Azerbejdžanom, rekao je iranski zvaničnik Rojtersu. Zamjenik iranskog predsjednika za izvršne poslove Mohsen Mansuri saopštio je da je Ministarstvo komunikacija uspjelo da utvrdi lokaciju nesreće u kojoj se srušio helikopter, u radijusu od dva kilometra.

U helikopteru je sa Raisijem bili su i ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian, guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, vođa molitve petkom u Tabrizu Hojatoleslam Al Hašem i drugi.

Spasilačke i ekipe hitne pomoći raspoređene su po oblasti u kojoj se dogodila nesreća, a maglovito vrijeme i nepristupačnost planinskog terena otežavaju potragu. Pripadnici oružanih snaga i specijalnih jedinica takođe pomažu u operaciji potrage, objavila je Irna.

22:26

Utvrđena lokacija srušenog helikoptera, potraga se nastavlja

Ministarstvo komunikacija uspjelo je da utvrdi lokaciju nesreće u kojoj se srušio helikopter sa Iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem u radijusu od dva kilometra, saopštio je zamjenik iranskog predsjednika za izvršne poslove Mohsen Mansuri. Gardijan je ranije prenio da je državna televizija Irana javila da je helikopter pronađen, što je kasnije iranski humanitarni pokret Crveni polumjesec demantovao.

Kako je javila državna televizija Irana, helikopter je pronađen ali još uvijek nema informacija o stanju putnika, među kojima je bio i predsjednik Irana Ebrahim Raisi.

Zamjenik iranskog predsjednika za izvršne poslove Mohsen Mansuri rekao je da su dva člana pratnje predsjednika kontaktirala spasilačke timove, a to pokazuje da vazdušni incident u kojem je učestvovao njihov helikopter nije bio težak, javlja agencija IRNA.

Mansuri je u nedelju rekao da su helikopter predsjednika Raisija i još dva helikoptera bili na putu za grad Tabriz nakon što su predsjednik i njegov azerbejdžanski kolega otvorili branu Kiz Kalasi na granici između dvije zemlje. Pola sata nakon njihovog leta, Raisijev helikopter je izgubio kontakt sa druga dva helikoptera, što ih je navelo da pretražuju područje, rekao je Mansouri.

On je dodao i da je još jedna obećavajuća tačka to što je Ministarstvo komunikacija uspjelo da utvrdi lokaciju nesreće u radijusu od dva kilometra.

Gardijan je prethodno prenio da je državna televizija Irana javila da su timovi za pretragu pronašli srušeni helikopter u kome je bio predsjednik Irana Ebrahim Raisi. Međutim, iranski humanitarni pokret Crveni polumjesec demantovao je izvještaj državne televizije o pronalaženju srušenog helikoptera.

Опширније

22:18

Mediji: Hitna sjednica iranske vlade zbog pada helikoptera predsjednika Raisija

Potpredsjednik Irana Mohammad Mokhber predsjedavao je sjednicom koja je imala za cilj mobilizovanje svih potencijala i kapaciteta vlade za pronalaženje Raisijevog helikoptera i njegove pratnje u sjevernim regijama iranske provincije Istočni Azerbejdžan, prenijeli su mediji.

Mokhber je naredio ministru zdravlja Bahramu Einollahiju i zamjeniku predsjednika za izvršne poslove Mohsenu Mansouriju da otputuju u regiju gdje se vjeruje da je helikopter pao kako bi nadgledali operacije potrage i spašavanja u toj oblasti.

Опширније

22:03

Iranska državna agencija objavila je da je otkriveno tačno mjesto pada helikoptera.

Опширније

21:55

Oprečni izvještaji o potrazi za nestalim helikopterom

Iranski Crveni polumjesec negirao je navode iranskih državnih medija da je tim za potragu pronašao srušeni helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Agencija IRNA navela je da je objavljena tačna lokacija gdje se srušio helikopter u oblasti između Ardešira i Brazina u Varzeganu.

Опширније

21:54

Iransko tužilaštvo upozorava na lažne vijesti

Kancelarija Tužilaštva u Teheranu upozorila je da "neki mediji" na internetu generišu lažne vijesti o nestalom helikopteru.

"Teheransko tužilaštvo preuzelo je ovo pitanje u proteklih nekoliko sati i izdalo upozorenja mnogim ljudima koji su uznemirili javnost", piše u saopštenju.

Опширније

21:41

Iranski zvaničnik: Uspostavljen kontakt sa putnikom i članom posade

Neimenovani iranski zvaničnik rekao je državnoj televiziji da je uspostavljen kontakt sa jednim putnikom i jednim članom posade koji su bili u helikopteru.

Zvaničnik je rekao da je kontakt uspostavljen u nekoliko navrata.

Опширније

21:40

EU se uključuje u potragu, aktivira uslugu satelitskog mapiranja

Evropska komisija, na zahtjev Irana za pomoć, aktivira uslugu satelitskog mapiranja da bi pomogla u potrazi za helikopterom, u kojem su, prema izvještajima, bili iranski predsjednik i ministar spoljnih poslova, saopštio je evropski komesar za upravljanje vanrednim situacijama Janez Lenarčič.

Опширније

21:40

Zaharova: Rusija spremna da pruži pomoć u potrazi i istrazi uzroka incidenta

Rusija je spremna da pruži pomoć Iranu, saopštila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi agencija Ria novosti.

"Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u potrazi za nestalim helikopterom i istrazi uzroka incidenta", rekla je Zaharova.

Опширније

21:30

Turska "sa tugom" prati izvještaje, Saudijska Arabija spremna da pruži svaku pomoć

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da sa tugom prati vijesti o helikopterskoj nesreći i da su preduzete akcije podrške operacijama potrage i spasavanja.

Saudijska Arabija sa "velikom zabrinutošću" prati vijesti o helikopteru u kojem je bio iranski predsjednik, javlja državna novinska agencija.

Rijad potvrđuje podršku Iranu i poručuje da je spremna da pruži svaku pomoć koja je potrebna iranskim vlastima.

Опширније

21:25

Ali Hamnei: Narod ne treba da brine, neće biti potresa u državnim poslovima

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei izjavio je da narod ne treba da brine, ni da bude uznemiren.

"Neće biti potresa u iranskim državnim poslovima", rekao je Hamnei.

Опширније

21:20

SAD i EU pažljivo prate izvještaje o Raisiju

Američki Stejt department pomno prati izvještaje o padu helikoptera u kojem su bili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, rekao je danas portparol američkog Stejt departmenta.

Bijela kuća je saopštila i da je američki predsjednik Džozef Bajden upoznat sa izvještajima o padu helikoptera u kojem se nalazio iranski predsjednik.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel objavio je danas da Brisel pažljivo prati izvještaje da je helikopter predsjednika Irana Ebrahima Raisija i ministra spoljnih Hoseina Amirabdolahijana neočekivano prinudno sletio, a da njihovo stanje još nije poznato.

"Zajedno sa državama članicama EU i partnerima, pomno pratimo situaciju", napisao je Mišel na mreži Iks.

Опширније

21:15

Alijev: Duboko smo uznemireni, Azerbejdžan spreman da pruži svu pomoć

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je ranije danas sa Ebrahimom Raisijem otvorio branu u Iranu, rekao je da je duboko uznemiren vijestima o helikopteru iranskog predsjednika.

"Danas, nakon prijateljskog oproštaja od predsjednika Islamske Republike Iran, Ebrahima Raisija, duboko smo uznemireni vijestima o udesu helikoptera u kojem je bila visoka delegacija", rekao je Alijev.

"Naše molitve Svemogućem Alahu su sa predsjednikom Ebrahimom Raisijem i delegacijom. Kao susjed, prijatelj, i bratska zemlja, Republika Azerbejdžan je spremna da pruži svu potrebnu pomoć", poručio je Alijev.

Опширније

20:59

Raisijev helikopter traži vojska, zbog magle obustavljeno traganje iz vazduha

Spasilačka akcija za helikopterom predsjednika Irana Ebrahima Raisija traje u svim pravcima, angažovani su i pripadnici vojske, ali vazdušna potraga nije moguća zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštile su iranske vlasti.

Načelnik Generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

Šef iranskog društva Crvenog polumjeseca Berhosein Kolivand rekao je da 40 timova za brzo reagovanje tragaju u svim pravcima kako bi pronašli helikopter u kojem se nalazi predsjednik Raisi i njegovi saputnici, ali da su vremenske prilike veoma nepovoljne i prolaz otežan, kao i da se akcije traganja i spasavanja sprovode uz sve napore.

Portparol iranskog Odeljenja za vanredne situacije, Babak Jektaparast, saopštio je da je u oblast gdje se dogodilo prinudno slijetanje helikoptera koji je prevozio Raisija i njegove saradnika poslato osam vozila hitne pomoći.

Опширније

20:57

Ahmad Vahidi je rekao da su se danas, nakon otvaranja brane Kiz Kalasi u sjevernoj iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan, kojem je prisustvovao i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, Ebrahim Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao "teško slijetanje" zbog lošeg vremena, prenijela je agencija Tasnim.

Vahidi je dodao da su spasilačke ekipe poslate u to područje, ali da će zbog magle i neprohodnosti terena možda biti potrebno vrijeme da se stigne do helikoptera.

"Komunicirali smo sa saputnicima predsjednika, ali je zbog područja komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mjesta nesreće i slijetanja helikoptera, i daju nam informaciju", rekao je Vahidi.

Iranski zvaničnik rekao je za Rojters da se još nadaju, ali da su "informacije koje dolaze sa mjesta pada veoma zabrinjavajuće".

"Životi predsjednika Raisija i ministra spoljnih poslova Amirabdolahijana su u opasnosti posle pada helikoptera", dodao je zvaničnik.

U Raisijevom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa ministrima i zvaničnicima bezbjedno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim.

Spasilačke snage Crvenog polumjeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izvještaja o mogućoj nesreći, navodi agencija.

Na teren je upućeno 16 spasilačkih ekipa, piše IRNA.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi agencija.

Iranska novinska agencija Fars pozvala je Irance da se mole za predsjednika.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније