Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

13. 07. 2024. 14:33 >> 14:33

Novoizabrani predsjednik Irana za 'konstruktivan dijalog' sa EU

Novoizabrani predsjednik Irana Masud Pezeškijan je izjavio da je spreman za "konstruktivan dijalog" s državama EU.

U svom današnjem članku u iranskom dnevnom listu na engleskom jeziku "Teheran Tajms", Pezeškijan, izabran početkom jula, iznio je glavne linije spoljne politike koje namjerava da vodi.

"Radujem se uključivanju u konstruktivan dijalog sa evropskim zemljama kako bismo naše odnose postavili na pravi put", napisao je on.

Tokom predizborne kampanje Pezeškijan je obećao da će "izvesti Iran iz izolacije" uspostavljanjem "konstruktivnih odnosa" sa svijetom, posebno sa zemljama EU.

Novoizabrani predsjednik je u svojoj kolumni kritikovao povlačenje Sjedinjenih Država 2018. godine iz međunarodnog sporazuma o nuklearnim pitanjima Irana, zaključenog tri godine ranije, čiji je cilj bilo da ograniči nuklearnu aktivnost Irana u zamjenu za oslobađanje od sankcija.

Vašington je potom ponovo uveo sankcije Islamskoj Republici.

"Sjedinjene Države moraju da prepoznaju realnost i shvate, jednom zauvjek, da Iran ne odgovara na pritisak i da neće odgovoriti", dodao je Pezeškijan.

On je Rusiju nazvao "vrijednim strateškim saveznikom" i rekao da je s Kinom spreman da "dalje sarađuje".

Pezeškijan je pozvao susjede - Tursku, Saudijsku Arabiju, Oman, Irak, Bahrein, Katar, Kuvajt i Ujedinjene Arapske Emirate da "ojačaju trgovinske odnose" s Iranom i sarađuju u regionu.

Predsjednički izbori 5. jula u Iranu su bili pomno praćeni u svijetu jer je Iran u središtu nekoliko geopolitičkih kriza - od rata u Gazi, do nuklearnog pitanja i jer se suprotstavlja Zapadu.

Pezeškijan koji treba da zakletvu položi krajem jula da bi počeo četvorogodišnji mandat, naslijedio je Ebrahima Raisija, koji je u maju poginuo u padu helikoptera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније